Hoppa till huvudinnehållet

Carina Ohlsson om Löfvens avhopp: ”Oväntat men förståeligt”

Publicerad:
Reporter Christoffer Dunälv
Christoffer Dunälv
christoffer.dunalv@nlt.se
På söndagen meddelade statsminister Stefan Löfven att han avgår i samband med partikongressen i november. Beskedet var oväntat, men Lidköpingsbon Carina Ohlsson, riksdagsledamot och ordförande för S-kvinnorna, kan förstå beslutet.
På söndagen meddelade statsminister Stefan Löfven att han avgår i samband med partikongressen i november. Beskedet var oväntat, men Lidköpingsbon Carina Ohlsson, riksdagsledamot och ordförande för S-kvinnorna, kan förstå beslutet.

Under söndagen meddelande statsminister Stefan Löfven att han avgår i samband med Socialdemokraternas partikongress i november.

För Lidköpingsbon Carina Ohlsson, riksdagsledamot och ordförande för S-kvinnorna, var beskedet var oväntat.

– Men jag kan ha förståelse för hans beslut, säger hon.

Stefan Löfvens besked kom under hans sommartal på Runö kursgård i Åkersberga. Några timmar tidigare hade statsministern meddelat Socialdemokraternas verkställande utskott och valberedningen, bland dem Carina Ohlsson, riksdagsledamot sedan 1998, om sitt beslut.

– Det var oväntat så klart, säger Carina Ohlsson ett par timmar efter beskedet.

Vad säger du om tidpunkten för Stefan Löfvens besked?

– Vår partikongress är precis i början av november och det ska hinnas med en process i partiet för att få en ny partiledare. Och det är väl med respekt för det som Stefan Löfven berättar detta, för att ge möjlighet till ett arbete internt.

Hade du hellre sett Stefan Löfven sitta kvar över valet 2022?

– Den frågan har jag inte ställt mig än, utan jag respekterar det han gör nu. Jag kan definitivt ha förståelse för hans beslut, säger Carina Ohlsson och fortsätter:

– Det har varit sju år som har varit ganska turbulenta får man säga med minoritetsregering, där han klarat väldigt många förhandlingar med väldigt många partier, och sedan pandemin. Det har varit tuffa år som Stefan Löfven har klarat på ett bra sätt.

Svåra år

När Carina Ohlsson snabbt ser tillbaka på Stefan Löfvens tid som partiordförande är hon nöjd.

– Ja, absolut. Det har varit oerhört svåra år och ändå fattats väldigt många beslut som varit väldigt bra med tanke på de svåra frågor som har varit. Jag kan inte ens räkna alla de beslut som varit under pandemin för att hålla liv i företag och annat, säger Carina Ohlsson som även lyfter fram Stefan Löfvens arbete i jämlikhetsfrågor.

Vem tror du kommer att efterträda?

– Det kommer jag inte att kommentera. Det finns många tänkbara kandidater, men det får bli en process.

Spännande tider

Vilken typ av ledare som ska styra Socialdemokraterna vidare är tidigt att säga menar Carina Ohlsson.

– Den vi väljer som partiordförande ska kunna samla partiet inför en bra valrörelse 2022.

Stefan Löfvens sista valarbete som partiledare blir under kyrkovalet i september.

– Det blir en spännande tid framöver, säger Carina Ohlsson.

Artikeltaggar

Carina OhlssonLidköpingPolitikSocialdemokraternaStefan LöfvenStockholm

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.