Hoppa till huvudinnehållet

Prova på-ridning lockar många: ”Vår verksamhet har ökat med 50 procent”

Publicerad:
Ridsporten växer under coronapandemin. Fler vill prova på ridning. Här syns Aron Dahlberg upp i sadeln på prova på-ridning på Kyrkobackas ridskola.
Ridsporten växer under coronapandemin. Fler vill prova på ridning. Här syns Aron Dahlberg upp i sadeln på prova på-ridning på Kyrkobackas ridskola. Foto: Thomas Kühnel

Intresset för ridning och ridsport har ökat under pandemin.

Att efterfrågan är stor framgick under Kyrkobacka ridskolas prova på-dag där både barn och vuxna stod i kö för att få rida.

– Alla ridsporter har ökat under pandemin. Folk söker sig mer till aktiviteter på hemmaplan, menar ägaren Elisabeth Hultgren Danielsson, ägare till Kyrkobacka stall & ridhus utanför Lidköping.

Hon tittar ut över hästarna inne i gårdens stora ridhus och på alla besökare som tålmodigt står och väntar på att få sitta upp i sadeln.

Här finns för tillfället ett 40-tal barn och vuxna som vill testa på att rida - de flesta förväntansfulla och kanske även lite pirriga.

Vill rida med dottern

– Nu känns det bra, men det var allt lite nervöst att komma upp. Det är mycket häst det här, säger Maria Sannetorp Julin, 39 år, som just hävt sig upp på ståtliga Dazta.

Hon har redan bestämt sig för att ta lektioner. Den nioåriga dottern som ridit i två år ser gärna att hon börjar och nu ska de ha ridning och hästar som gemensamt intresse på allvar.

– Jag har alltid tyckt om hästar, men bara ridit med på turridningar förut.

Det är många äldre tonåringar och vuxna som återupptar eller inleder sitt ridintresse under pandemin.Här syns Maria Sannetorp Julin på en prova på-lektion.
Det är många äldre tonåringar och vuxna som återupptar eller inleder sitt ridintresse under pandemin.Här syns Maria Sannetorp Julin på en prova på-lektion. Foto: Thomas Kühnel

Kanske är hon som familjen Beyaa, vars medlemmar känt behov att röra sig mer under pandemin.

– Suget att rida igen har ökat hos mina tjejer på grund av corona. De vill vara ute mer, säger Jenny Beyaa.

Att intresset för hästar ökat i Sverige visar rapporter från Agria djurförsäkring. Fler hästköp än tidigare år har genomförts under 2020 vilket har fått följden att hästpriserna skjutit i höjden.

Många ridskolor i Sverige vittnar liksom Kyrkobacka om en stor expansion.

– Vår verksamhet har vuxit med 50 procent, från 100 till 150 elever, säger Elisabeth Hultgren Danielsson.

Elever rider mer

Ridskolechef Susanne Broberg, Lidköpings ridklubb, bekräftar att trycket har varit stort på verksamheten under pandemin. Hon påpekar att ridsporten är särskilt lämplig ur coronasynpunkt då avstånden till andra personer är lätt att hålla. Det är dessutom är en bra motionssport.

– De elever vi redan har vill rida fler gånger i veckan än vad de gjort tidigare. Den största ökningen av elever hos oss är äldre tonåringar och vuxna. Vi har startat så många grupper som vi kan.

Hon kan även konstatera att allt fler av ridskolans elever köper egen häst, något som även Agria slagit fast.

– Det råder hästbrist i Sverige samtidigt som intresset för att köpa häst är enormt. Förra året formligen exploderade det, vilket också ökade antalet importer, säger Mikael Theorén affärsområdeschef Häst och Lantbruk hos Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

  • Intresset var stort under söndagen när Kyrkobacka ridskola erbjöd provridning.
    Intresset var stort under söndagen när Kyrkobacka ridskola erbjöd provridning. Foto: Thomas Kühnel
  • Lotta Granbom från Lidköping slog till och köpte häst när hon var 58 år. Hon har den passande texten ”Never underestimate an old lady who loves horses” på tröjan.
    Lotta Granbom från Lidköping slog till och köpte häst när hon var 58 år. Hon har den passande texten ”Never underestimate an old lady who loves horses” på tröjan. Foto: Thomas Kühnel
  • Maria Sannetorp Julin.
    Maria Sannetorp Julin. Foto: Thomas Kühnel
  • Gladast i ridhuset: Edith Magnusson och Linn Ajnemark.
    Gladast i ridhuset: Edith Magnusson och Linn Ajnemark. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHästLidköping

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.