Hoppa till huvudinnehållet

Hedersuppdrag för ”Kicki” från Lidköping – agerade domare under OS

Publicerad:
Christina Klingspor, i mitten, hade hedersuppdraget att vara domare under OS-tävlingarna i fälttävlan.
Christina Klingspor, i mitten, hade hedersuppdraget att vara domare under OS-tävlingarna i fälttävlan.

Med kanotisten Karin Johansson ur spel har Lidköping saknat tävlingsrepresentanter under OS i Tokyo.

Däremot har Christina ”Kicki” Klingspor varit på plats som domare, i fälttävlan.

– Det är lika spännande oavsett vad det är för tävling, säger den Lidköpingsbördiga 58-åringen.

Hon lever visserligen sitt liv i Mariefred numera, men det var i Lidköping som Christina Klingspor (tidigare Helgesson) växte upp. Det var där hon fick sin första kontakt med hästar och det var där hon tog sina första steg mot ett liv inom ridsportens värld.

Ett liv som de senaste veckorna har spenderats i Tokyo, Japan, för att agera domare under OS-tävlingarna i fälttävlan.

– Jag har haft turen att få vara med på OS och det är förstås väldigt spännande, säger Christina Klingspor.

Ett hedersuppdrag

”Kicki” åkte till Japan den 23 juli. Där har hon de senaste veckorna varit en av tre domare som ingått i det som kallas för ground jury.

– Vi besiktigar hästarna ihop med en veterinär, för att se att de är fräscha nog för att kunna tävla. Vi är med och dömer under dressyr- och terrängmomentet och besiktigar efter det hästarna igen, inför banhoppningen, säger Christina Klingspor.

Vad är det svåra med att vara domare i fälttävlan?

– Vi har en regelbok som vi ska leva efter, men när det händer saker som kan tolkas på olika sätt i regelboken kan det bli lurigt.

Häst fick avlivas

För Sveriges del blev OS-tävlingarna i fälttävlan ett stort misslyckande. Något som Christina Klingspor fick ta del av från nära håll.

– Det gick riktigt dåligt för Sverige och alla får ta sig en funderare på varför det blev så. Hade vi inga bättre att skicka? Vad gjorde vi för fel?

Christina Klingspor ihop med Ludwig Svennerstål, som tävlade för Sverige i OS.
Christina Klingspor ihop med Ludwig Svennerstål, som tävlade för Sverige i OS.

Än värre än sportsliga misslyckanden var att en häst från Schweiz tvingades avlivas, efter att ha fått stora ligamentskador under terrängritten.

– Veterinären bedömde att det var bättre att avliva hästen, att den inte skulle kunna få ett bra liv. Det är klart att det alltid är tråkigt att vara på plats när något sådant händer.

Hur var OS-livet i Tokyo, bortsett från det som hände på hästanläggningarna?

– I vanliga fall hade det varit väldigt trevligt att lära känna allt nytt folk, men så var det inte i år. Vi har varit på våra rum och har inte fått gå utanför hotellet, säger Christina Klingspor, som precis som alla andra har testats flitigt för covid-19.

Therese Viklund, på hästen Viscera, var en av de svenska ryttarna i OS-tävlingarna i fälttävlan.
Therese Viklund, på hästen Viscera, var en av de svenska ryttarna i OS-tävlingarna i fälttävlan. Foto: Pontus Lundahl/TT

Domaruppdraget i Tokyo var inte det första OS-äventyret för Christina Klingspor – även i Peking 2008 och Rio 2016 var hon på plats och hade olika uppdrag. ”Kicki” har överlag dömt många internationella tävlingar det senaste decenniet och hon har ett förflutet på nationell nivå som sträcker sig betydligt längre tillbaka än så.

”Alltid Lidköpingsbo”

Utöver de uppdragen är 58-åriga Klingspor med och driver en uthyrningsverksamhet på hästgården i Mariefred.

– Det är fantastiskt att få döma i ett OS, men för mig är det lika spännande oavsett vad det är för tävling. Nästa helg ska jag döma en ponnytävling och det är häftigt att få ge tillbaka på den lokala nivån också, säger ”Kicki”, som fortfarande hyser en stor kärlek både till hemstaden och till ridklubben LRK.

– Jag började som en ridskoleprodukt där och blir stolt när jag ser att de kan leverera bra ryttare. Det är en fantastisk klubb, en av de bättre skötta klubbarna i Sverige tror jag, säger Christina Klingsbor, innan hon avslutar:

– En gång Lidköpingsbo, alltid Lidköpingsbo.

Artikeltaggar

HästsportLidköpingLidköpings RKOS

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.