Hoppa till huvudinnehållet

Sverige förlorade OS-finalen efter straffdrama

Publicerad:
Sveriges Stina Blackstenius kämpar om bollen med Kanadas Desiree Scott.
Sveriges Stina Blackstenius kämpar om bollen med Kanadas Desiree Scott. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kanada besegrade Sverige på straffar i OS-finalen i fotboll. Sverige får nöja sig med sitt andra raka silver.

Efter en första halvtimme med öppet spel och en hel del bra lägen, inte minst för Sverige, var det Stina Blackstenius som bröt dödläget i den 34:e minuten.

En lyckad hög press gjorde att Sverige vann bollen på Kanadas planhalva, och Fridolina Rolfö skickade direkt fram bollen till Kosovare Asllani som sprang loss från sin motståndare på högerkanten.

Det spelrummet gav Asllani tid att titta upp och med ett lågt inlägg hittade hon Stina Blackstenius som mötte på ett tillslag och fick se bollen slinka in under målvakten Stephanie Labbé till 1–0. Blackstenius gick därmed om Lotta Schelin som den spelare som gjort flest OS-mål för damlandslaget, med sina sju fullträffar (fem bara i Tokyo).

Kanada växlade upp

I den andra halvleken var det ett mer aggressivt Kanada som kom ut på planen. Sveriges höga press lyckades inte lika bra som i den första. Kanadensiskorna fick visserligen inga stora chanser de heller, spelet fördes till stor del på mittplan.

Men när Christine Sinclair gick omkull i straffområdet efter en närkamp med Amanda Ilestedt pekade domaren, efter att ha kollat en extra gång, på straffpunkten.

Jessie Flemming, som genom en straffspark skickade hem USA, lade åter igen sin straff i nedre vänstra hörnet bortom räckhåll för Hedvig Lindahl. 1–1 var ett faktum, med 25 minuter plus tillägg kvar av matchen.

Och de minuterna kom och gick utan ett svenskt ledningsmål, trots hög press från blågult, och Sveriges första förlängning i mästerskapet var ett faktum.

Väl där var det Sverige som radade upp chanser. Men inte inget av Sveriges skott hittade nätet. Matchen gick i stället till en ödesdiger straffläggning.

Trots två straffräddningar från Hedvig Lindahl var det Kanada som till slut stod som segrare.

Lasse Mannheimer/TT

Linnéa Engholm/TT

Artikeltaggar

Damlandslaget i fotbollFotbollOS

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.