Hoppa till huvudinnehållet

Klart: OS-finalen flyttas – ny tid: 14.00

Publicerad:
OS-finalen mellan förbundskapten Peter Gerhardssos Sverige och Kanada flyttas.
OS-finalen mellan förbundskapten Peter Gerhardssos Sverige och Kanada flyttas. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter många om och med – nu är det klart: OS-finalen mellan Sverige och Kanada flyttas.

Ny avsparkstid: 14.00 på Yokohamastadion.

– Det är ett väldigt, väldigt, väldigt, väldigt, väldigt bra beslut, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Den planerade starttiden för fredagens OS-final, klockan 11 lokal tid (04 svensk tid), har väckt kritik och båda finallagen har bett Internationella fotbollsförbundet (Fifa) och Internationella olympiska kommittén (IOK) att flytta den till eftermiddagen.

Orsaken är den extrema värmen i Tokyo, och att hela planen kommer att bada i sol mitt på dagen.

Nu är det klart att matchen i stället kommer att spelas klockan 14.00, svensk tid, flyttas därför från Olympiastadion i Tokyo, där friidrotten håller till på kvällen, till Yokohamastadion i Yokohama, söder om Tokyo.

"Vi har sedan semifinalen jobbat med parallella spår och fortsätter nu våra sista förberedelser fram mot matchen utifrån planeringen för en senare matchstart", säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors i ett uttalande.

"Det känns bra att vår önskan om en senarelagd matchstart fått gehör, och att vi nu får en matchtid som kommer vara bättre lämpad för spelarna och prestationen sett till värmen."

Förbundskapten Peter Gerhardsson:

– Ja, naturligtvis. Vi har förberett oss hela dagen på det. Men det är ett bra beslut. Det är inte bara ett bra beslut. Det är ett väldigt, väldigt, väldigt, väldigt, väldigt bra beslut.

Lasse Mannheimer/TT

Artikeltaggar

FotbollOSSportTokyo

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.