Hoppa till huvudinnehållet

Framnäs strandpark i projekteringsfas: beslut om budget i vinter

Publicerad:
Det var glada miner från Lidköpings två kommunalråd, Jonas Sundström (S) och Frida Nilsson (C), 2020, när Mark- och miljödomstolen sa ja till åtgärder som är förutsättningen till  Framnäs strandpark.
Det var glada miner från Lidköpings två kommunalråd, Jonas Sundström (S) och Frida Nilsson (C), 2020, när Mark- och miljödomstolen sa ja till åtgärder som är förutsättningen till Framnäs strandpark. Foto: Sören Turesson

Framnäs strandpark - storsatsningen som ska göra strandlinjen mer tillgänglig för allmänheten - genomgår just nu projektering.

I november ska beslut om målbudget för projektet.

Projektet är startklart och innebär en utfyllnad i Lidköpings Framnäsvik. Det är lika kostnadskrävande som det låter: kostnadsuppskattningen är drygt 200 miljoner kronor.

Här kommer en strandpromenad anläggas, liksom grönytor, en badstrand och dammar.

Samtidigt ändras läget för in- och utseglingsrännan till småbåtshamnen - något som bidrar till att undvika problemet med igenslamning.

Förändringsarbetet syftar till att göra strandområdet, som redan i dag är välbesökt, ännu mer attraktivt för besökare.

På djupt vatten

Från nya pirarmar som omgärdar småbåtshamnen föreslås en långbrygga anläggas där det går att bada på djupt vatten. Länsstyrelsen har även sagt ja till att det placeras en restaurang och kafébyggnad längs strandpromenaden.

Det stora projektet kommer att ta tid. Det förvarnade kommunen om redan 2020 när alla miljötillstånd var klara.

– Det är ett jättestort projekt. Det dröjer ett tag innan det märks i backen att det är

igång, uppgav Bengt-Göran Nilsson, planarkitekt.

I början av sommaren fick politikerna i samhällsbyggnadsnämnden en uppdatering om i vilken fas projektet ligger.

Just nu arbetar projektgruppen med att ta fram en målbudget. Tidsplanen är något framflyttad och ett budgetbeslut beräknas vara klart för beslut i november.

Bild på Framnäs strandpark som den är planerad i detaljplanen. Husen längs bort på bilden visar de planerade Hamnstadshöghusen, ett projekt som inte går lika snabbt i lås som strandparken.
Bild på Framnäs strandpark som den är planerad i detaljplanen. Husen längs bort på bilden visar de planerade Hamnstadshöghusen, ett projekt som inte går lika snabbt i lås som strandparken. Foto: Lidköpings kommun

Artikeltaggar

FramnäsFramnäs strandparkFritid och livsstil

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.