Hoppa till huvudinnehållet

Rolfö skickade Sverige till OS-final

Publicerad:
Fridolina Rolfö jublar efter att ha gjort 1-0 måndagens semifinal i damernas fotboll mellan Australien och Sverige under under sommar-OS i Tokyo.
Fridolina Rolfö jublar efter att ha gjort 1-0 måndagens semifinal i damernas fotboll mellan Australien och Sverige under under sommar-OS i Tokyo. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det var 18:e landslagsmålet, tredje på kort tid mot Australien, men det absolut viktigaste av dem alla.

Fridolina Rolfö skickade Sverige till OS-final. Där väntar nu Kanada.

Det talades om Australien och storstjärnan Sam Kerr inför OS-semfinalmatchen i Yokohama.

Med facit i hand, det borde kanske på förhand ha handlat mer om en 27-årig anfallare från Sverige, särskilt som det såg ut senast.

Ingen kunde knappast säga att Australien inte var varnat. Rolfö som personligen sänkte kontinenten i gruppspelet med sina två mål gjorde det nu igen.

Andra halvlek hade knappt inletts när Filippa Angeldahl fick iväg ett skott som via en australisk spelare styrdes mot målet.

Målvakten tog helt fel beslut, Rolfö helt rätt när hon på volley senare kunde skicka in ledningsmålet.

Det hade dessutom kunnat vara 2–0-målet. I första halvlek kom Rolfö loss, fick skottläge utanför straffområdet, hade det suttit ett par decimeter lägre hade Sverige redan då tagit ett bastant grepp om finalplatsen, i stället tog skottet mitt i ribban och ut.

Ett mål säkrade dock till slut segern och en finalplats. Där, i en OS-final har Rolfö varit tidigare, för fem år sedan i Rio. Förhoppningen är nu att OS-äventyret ska ta ett annat slut än då när det blev förlust.

Artikeltaggar

FotbollOS

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.