Hoppa till huvudinnehållet

Sverige ovan guldfavorit: "Annorlunda känsla"

Publicerad:
Kosovare Asllani (t.v.) jublar efter att ha gjort 3–1 på straff i OS-kvartsfinalen mot Japan.
Kosovare Asllani (t.v.) jublar efter att ha gjort 3–1 på straff i OS-kvartsfinalen mot Japan. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Alla gillar en underdog. Men det är roligare att vara bäst.

Sveriges damlandslag i fotboll älskar sin nya roll – som favorit till OS-guldet.

– Jag gillar att vi på något sätt har börjat vinna mark inom fotbollen, säger Caroline Seger inför semifinalen.

En ofta upprepad idrottsklyscha är att man gärna slår ur underläge. Men det finns något i det där som har irriterat Peter Gerhardsson.

Den svenske förbundskaptenen har flera gånger de senaste åren, sedan han tog över damlandslaget i fotboll, pratat om att tvätta bort myten om att Sverige är bra på att just "slå ur underläge".

Med två matcher kvar av OS i Tokyo får man säga att han har lyckats.

Sverige är för första gången på många, många år favorit till att ta hem guldet i ett stort fotbollsmästerskap. Och då återstår ändå starka nationer som USA, Kanada och Australien.

– Jag tror aldrig att vi har varit favoriter till ett guld tidigare, säger målvakten Hedvig Lindahl, som i Tokyo gör sitt femte OS.

– Och det är kul att vi nämns, det är en lite annorlunda känsla. Det känns som att vi kommer in med en stor grundtrygghet i att vi kan ta en fin medalj.

"Vet hur bra vi är"

Måndagens semifinalmotståndare Australien kastade över favoritskapet på Sverige direkt efter sin kvartsfinalseger mot Storbritannien. Det är ingen tung börda att bära, om man får tro de svenska spelarna. Särskilt inte efter 4–2-segern mot samma motstånd i gruppspelet.

– Vi tar gärna på oss det. Vi vann ju senast så det är ganska självklart, säger mittfältaren Kosovare Asllani.

– Det är jättekul. Många i laget spelar i toppklubbar och är vana att vara i den sitsen, så det är bara något som ger oss ännu mer självförtroende. Vi vet hur pass bra vi är. Så det tar vi bara som ett stort tack och ett kvitto på hur bra vi är, säger högerbacken Hanna Glas.

Sverige har i princip alltid haft lag som kunnat störa vilken motståndare som helst i enstaka matcher. Även inför OS i Tokyo var det svenska landslaget en självklar medaljkandidat. Men efter fyra segrar, där 3–0 mot regerande världsmästaren USA sticker ut, är Sverige inte bara en utmanare.

Det är laget att slå.

VM en katalysator

Hanna Glas upplever att något hände i och med insatsen på VM 2019, då Sverige tog brons. Sedan dess tycker hon att det talas om hennes landslag på ett annat sätt.

– Ja, det tycker jag. Även om vi hade tagit VM-brons och OS-silver tidigare så kändes det som att det efter VM blev att vi har fått större respekt. Vi har förtjänat det på sättet vi spelat. Det är bara kul att folk har fått upp ögonen för oss, men vi har alltid trott och vetat om vår kapacitet. Det är kul att andra också kan se det, säger Glas.

Caroline Seger, Sveriges lagkapten, medger att det är lite ovant. Men hon väljer att omfamna favoritskapet.

– Sverige har många gånger varit en underdog. Så det är klart att det är skillnad att vara i framsätet. Men jag gillar att vi på något sätt har börjat vinna mark inom fotbollen och att folk kanske tycker att vi spelar bra fotboll och att vi nu är favoriter, säger Seger.

"Vi är värda platsen"

TT: Känner ni det själva också?

– Någonting har vi på gång. Vi har spelat väldigt många matcher på kort tid men är obesegrade hittills och har gått väldigt bra. Det finns saker som vi måste förbättra men vi har definitivt här och göra och är värda den här platsen.

Och vad tycker då Peter Gerhardsson själv? Frodas han nu när hans lag får bära favoritstämpeln inför medaljmatcherna i Japan?

– Om man blir favorit så är det ganska enkel matematik, säger Gerhardsson.

– Då har du presterat något, du har gjort något. Om du då ska bli rädd och tycka att det blir jobbigt … det är bara att gilla läget. Det är ett kvitto på att man har gjort något bra.

Lasse Mannheimer/TT

Caroline Seger, Julia Roddar, Kosovare asllani och Olivia Schough under fotbollslandslagets träning i Yokohama inför måndagens OS-semifinal mot Australien.
Caroline Seger, Julia Roddar, Kosovare asllani och Olivia Schough under fotbollslandslagets träning i Yokohama inför måndagens OS-semifinal mot Australien. Foto: Pontus Lundahl/TT
Fakta: Så avgörs OS-fotbollen

Fakta: Så avgörs OS-fotbollen

Måndag den 2 augusti, semifinaler:

10.00: Kanada–USA, Kashimastadion.

13.00: Sverige–Australien, Yokohamastadion.

Torsdag den 5 augusti

10.00: Bronsmatch, Kashimastadion.

Fredag den 6 augusti

04.00: Final, Olympiastadion i Tokyo.

Artikeltaggar

FotbollHedvig LindahlKosovare AsllaniOSPeter GerhardssonSportTokyo

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.