Hoppa till huvudinnehållet

ID-hundarna nosar reda på bortsprungna djur

Publicerad:
Reporter Emma Hurtig
Emma Hurtig
emma.hurtig@nlt.se
Sotte - en fotogenetisk skönhet av rasen Australian shepherd.
Sotte - en fotogenetisk skönhet av rasen Australian shepherd. Foto: Emma Hjorth

Här kommer räddningspatrullen! Denna gång i form av ID-hundar.

NLT har träffat ett nyutexaminerat gäng som tränar sina färdigheter på Mossängens gård i Håle.

”Rädda Joppe - död eller levande!”

Många minns nog barnprogrammet där Olas mullvadsgosedjur ständigt försvann på de mest fantasifulla sätt. Nu kan Joppe och hans levande djurvänner få hjälp om de skulle råka försvinna från sina hussar och mattar, tack vare ID-hundar.

Dessa hundar är specialtränade på att söka upp försvunna djur, vilket de gör genom att lukta på något som doftar som det försvunna djuret - en så kallad smeller. Sedan är det upp till hunden att hitta och följa ett spår efter det bortsprungna djuret. Smellern kan exempelvis vara en filt som djuret brukar ligga på eller ett halsband.

Dricker de väldigt mycket te, var NLT:s utsända reporters första tanke när hon såg flertalet tekulor. Nej, dessa agerar smeller när det är dags för ID-hundar att jobba. Ju mindre andra dofter på det som ska sökas efter, desto bättre.
Dricker de väldigt mycket te, var NLT:s utsända reporters första tanke när hon såg flertalet tekulor. Nej, dessa agerar smeller när det är dags för ID-hundar att jobba. Ju mindre andra dofter på det som ska sökas efter, desto bättre. Foto: Emma Hjorth

För att få sin hund till ID-hund måste ägaren genomgå en kurs tillsammans med hunden. Några som gjort det är Sotte och Agneta Karlsson, Tiffani och Irene Fryxell, Marshall och Tina Olovsson samt Arran och Anneli Andersson.

Älskar att jobba med nosen

Räddningspatrullen bestående av Anneli Andersson, Arran, Agneta Karlsson, Sotte, Tiffani, Irene Fryxell, Tina Olovsson och Marshall, tränade på Mossängens gård.
Räddningspatrullen bestående av Anneli Andersson, Arran, Agneta Karlsson, Sotte, Tiffani, Irene Fryxell, Tina Olovsson och Marshall, tränade på Mossängens gård. Foto: Emma Hjorth

NLT möter upp gänget som samlats hemma hos Anneli på Mossängens gård i Håle, för att öva efter tre månaders intensiva studier.

– Jag fick höra om ID-hundar när jag var med och letade efter en svensk lapphund. Jag visste inte att något sådant fanns. Min hund Arran älskar att jobba med nosen.

Anneli bestämde sig att gå en kurs för att få Arran till en ID-hund. Kursen hölls i Enköping och där träffade hon ovan nämnda glada gäng.

– Det var en väldigt intressant tid. Det är inte hundarna vi ska lära, vi ska lära oss själva att läsa hunden. De vet vad de ska göra, men vi måste se hur den jobbar och tar kontakt, berättar de.

Sotte nosar på smellern för att ge sig ut på ID-jobb.
Sotte nosar på smellern för att ge sig ut på ID-jobb. Foto: Emma Hjorth

När en ID-hund rings in för att söka efter till exempel en katt som försvunnit, börjar hunden med att lukta på den så kallade smellern. Sen ger man sig ut när hunden tagit upp rätt spår:

– Det är det ID står för. Den ska urskilja ett spår, ett djur, och inte följa andra spår.

Sotte jobbar för fullt och matte Agneta Karlsson hänger med. Det gäller att kunna läsa hunden.
Sotte jobbar för fullt och matte Agneta Karlsson hänger med. Det gäller att kunna läsa hunden. Foto: Emma Hjorth

Det är inte alltid man får tag i det bortrymda djuret, men däremot kan man berätta för ägaren var det har rört sig. Dessutom ska ID-hunden inte gå fram till djuret de söker efter - djur på rymmen är på flykt, de vill inte bli hittade och kan få panik om man kommer för nära. Och har de väl försvunnit gäller det att handla snabbt:

– Det gäller att hitta hundar fort. Enligt Svenska jägareförbundet blir hundar mer eller mindre förvildade när de varit borta i fyra dagar, förklarar Irene Fryxell.

Passar alla hundar

Det är inte bara hundar och katter som försvinner och behöver sökas upp. Får, kalvar, sköldpaddor är några av djuren som kan hittas av ID-hundarna, som också kan vara av vilken ras som helst:

– Det passar alla hundar, de använder ju näsan. Men det är klart, en chihuahua kanske inte vill gå i jättehögt gräs.

Efter färdig utbildning får den nyblivna ID-hunden ett kursintyg och ett diplom om man får godkänt på ett licensprov.

Om din katt försvinner...

...så anmäl det till polisen, och kontakta även veterinärer och katthem i närheten. Att lägga ut en efterlysning på Facebook är också ett beprövat sätt som kan fungera.

Katter blir lätt inlåsta, så kolla i garage och uthus, även under bilar och i träd där de kan sitta och trycka tills det trygga mörkret smyger sig på.

Kontaktar man en ID-hund ska man uppge exakt adress och ha någonting som luktar som den försvunna katten.

Om hunden försvinner...

... ska man kontakta polisen.

Stanna kvar på den plats där hunden försvann. Är detta inte möjligt kan man lägga sin jacka eller en filt som luktar hemma på platsen. Gå ofta tillbaka till stället.

Kontakta ID-hundföraren, ange exakt position som hunden försvann ifrån och ha något som luktar som hunden tillgängligt. Det är vanligt att hundägaren får gå med när de letar efter hunden.

Försök att hitta hunden så fort som möjligt. Hundar blir snabbt förvildade.

Gör din egen smeller

Att ha en smeller av sitt djur hemma kan vara en bra idé. En sådan kan man lätt göra själv genom att lägga päls från djuret i en glasburk.

Om djuret saknar päls kan man gnugga en trasa mot dess hud och sedan lägga trasan i en glasburk.

Det kan vara bra att uppdatera smellern med ny päls från djuret ungefär en gång i halvåret.

Artikeltaggar

Djur och naturGrästorps kommunHåleMeraMossängens gårdNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.