Hoppa till huvudinnehållet

Sverige till OS-semi efter VAR-dramatik

Publicerad:
Seger står det på tröjan, seger blev det också i matchen. Sverige är klart för OS-semifinal i fotboll efter kvartsfinalseger mot Japan.
Seger står det på tröjan, seger blev det också i matchen. Sverige är klart för OS-semifinal i fotboll efter kvartsfinalseger mot Japan. Foto: Pontus Lundahl/TT

Sveriges fotbollsdamer ska spela OS-semifinal mot Australien i Yokohama.

Det står klart efter en dramatisk kvartsfinalseger mot Japan.

Kosovare Asllani satte 3–1-spiken i kistan på en VAR-dömd straff.

En kvart in i OS-kvartsfinalen talade allt för Sverige.

Då stod det redan 1–0, Japan hade precis fått i väg sitt första (ofarliga) skott på mål, och det var bud på större svensk ledning.

Men fotboll spelas inte bara på planen, en hel del avgörs också i skallen på spelarna.

Och ett stort spelövertag kan försvinna genom en oväntad kvittering.

Magdalena Eriksson nickade in 1–0 på Fridolina Rolfös inlägg redan i den sjunde minuten, och känslan var att Sverige kunde ha gjort fler mål under matchinledningen.

Men kvitteringen kom i den 23:e minuten, hur oväntat det än kändes. Ett tveksamt försvarsspel av både Nathalie Björn och Amanda Ilestedt, som inte låg tätt nog på sina motståndare, öppnade för dels Yui Hasegawa, som tilläts slå inlägget från höger, dels Mina Tanaka, som stötte in 1–1.

VAR på Sveriges sida

Det fick matchbilden att vända och plötsligt kom Japan igång med sitt erkänt vassa passningsspel, som varit som bortblåst fram till dess. Och mindre än tio minuter efter kvitteringen såg det än mörkare ut, ur ett svenskt perspektiv.

Amanda Ilestedt kolliderade med målskytten Tanaka och domaren blåste för straff. Ett 1–2-mål hängde i luften, tills den räddande ängeln anlände – det vill säga VAR-rummet. Huvuddomaren Lucila Venegas sprang ut och kollade reprisen en extra gång, och efter videogranskningen fick hon medge att domslutet var felaktigt.

Efter att ha duckat den kulan fick Sverige fart på spelet ett tag, men i början av andra halvlek såg det ånyo nervöst ut, och Japan hade stort bollinnehav. Men i utslagsmatcher kommer man långt på målskyttar av rang och Sveriges främsta heter Stina Blackstenius.

I den 53:e minuten gjorde hon 2–1, hennes fjärde mål i OS i Tokyo.

Klassräddning av Lindahl

Magdalena Eriksson spelade bollen till Fridolina Rolfö, som stod felvänd utanför straffområdet men ändå hittade en boll i djupet. Blackstenius norpade åt sig den och hittade luckan till vänster om Ayaka Yamashita i det japanska målet.

Det var en matchvinnande sekvens. Några minuter senare kom nästa, när Hedvig Lindahl stod för en strålande reflexräddning när Mina Tanaka sköt lågt och snabbt från nära håll.

Sverige fick mer att glädjas åt, för det skulle snart bli dags för nästa VAR-granskning. Den här gången var det Kosovare Asllanis skott som hade träffat Narumi Miuras hand, och den här gången tyckte Lucila Venegas att det var straff.

Asllani klev själv fram och placerade i den 68:e minuten säkert in 3–1 invid den ena stolpen, medan Ayaka Yamashita kastade sig mot den andra.

Resultatet höll sig och nu spelar det svenska fotbollslandslaget på nytt om OS-medaljerna. Ska silvret från Rio 2016 matchas, eller övertrumfas, är det först Tony Gustavssons Australien som ska besegras.

I gruppspelet vann Sverige med 4–2. På måndag möts lagen i semifinal på Yokohamastadion.

Lasse Mannheimer/TT

Artikeltaggar

FotbollKosovare AsllaniOSSportTokyo

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.