Hoppa till huvudinnehållet

Södra Lundby kyrkogård får ansiktslyftning

Publicerad:
Redan innan man går in genom grindarna märker man att miljön blivit luftigare.
Redan innan man går in genom grindarna märker man att miljön blivit luftigare. Foto: Mats Rosqvist

En ny brunn har borrats, gamla granar och sly har rensats bort och när allt är klart ska området omgärdas av en ny gärdsgård av smålandstyp. Kyrkogården i Södra Lundby genomgår nu en riktig ansiktslyftning.

NLT har tidigare berättat om hur Varabygdens församling arbetar med att modernisera kyrkogårdarna genom att tillskapa askgravlundar och askgravplatser.

Men kyrkogårdarna utvecklas på olika sätt för att bli mer attraktiva och välkomnande platser. I Södra Lundby pågår just nu ett sådant arbete.

Kyrkogården som ligger lite avsides i en skogskant är en avskild och stillsam plats väl värd ett besök. Tidigare fanns en granhäck som ytterligare förstärkte känslan av avskildhet. Den hade dock sett sina bästa dagar och är nu borta.

Fortfarande känns kyrkogården som en skyddad plats men betydligt mer ljus och luftig än tidigare. Åt ena kortsidan avgränsas den nu av en stenmur över vilken man har en fin utsikt över intilliggande fält och gårdar.

– Meningen är att det ska upp ett smålandsstaket - en gärdsgård runt kyrkogården istället, förklarar kyrkogårdsmästaren Glehnn Karlsson.

Snickerierna har utförts av förvaltningens egen personal.
Snickerierna har utförts av förvaltningens egen personal. Foto: Mats Rosqvist

Förändringarna märks dock redan innan man kommit in på själva kyrkogården. Längs gången upp mot grinden och klockstapeln har lövträd rensats undan. På ena sidan har dessutom ett par stora granar tagits ned, vilket gör att man nu kan se den stenmur som finns en bit från gången.

Väl inne på kyrkogården märks nya snickerier som utförs av kyrkogårdsförvaltningens personal. En av dem döljer pumpen till en ny brunn som förser kyrkogården med vatten. Sammantaget utgör åtgärderna en riktig ansiktslyftning.

– Det är en liten kyrkogård, men de är lika viktiga, påpekar Glehnn Karlsson.

Artikeltaggar

NyheterSödra Lundby

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.