Hoppa till huvudinnehållet

Linas företag gjorde ”all-time-high” förra året

Publicerad:
Istället för att deppa ihop när pandemin medförde avbokningar sammankallade Lina Nettelblad en form av expertpanel till ett möte. De ”brainstormade” direkt på en vit vägg i företaget. Tankar och idéer som ska få stå kvar på väggen för alltid.
Istället för att deppa ihop när pandemin medförde avbokningar sammankallade Lina Nettelblad en form av expertpanel till ett möte. De ”brainstormade” direkt på en vit vägg i företaget. Tankar och idéer som ska få stå kvar på väggen för alltid. Foto: Thomas Kühnel

Lina Nettelblad kunde knappt koka ett ägg när hon började intressera sig för att laga mat.

Sitt första företag startade hon hemma i köket i London.

Sedan 2011 äger och driver hon Mattipset i Skara, i dag med tio anställda.

Fjolåret skulle bli ”all time high”. Då hade det gått nio år sedan Lina Nettelblad startade Mattipset i Skara och företaget hade vuxit stadigt.

Så slog pandemin till och i mars 2020 hade företaget förlorat nästan allt av verksamhet.

– Antingen kunde jag gå hem och lägga mig - eller steppa upp, säger Lina och tillägger att hon är en problemlösare.

Hon hade tio anställda då - och hon har tio anställda nu.

I princip varje samtal till Mattipset då handlade om avbokning av i första hand catering. Det var självfallet tungt att ta in, men Lina samlade på sig information från dem som hörde av sig.

Överlevnadsimpuls

Hon säger själv att hon kan se möjligheter i även mörka stunder och att hon försöker se det positiva i varje situation. Det har alltid funnits ett oerhört driv inom henne.

Men hur lyckades du med det när det mesta i fjol handlade om avbokningar?

– Väldigt snabbt började vi leverera vår fredagsgourmet och direkt ställde vi om till avhämtning eller utkörning av dagens lunch. Det innebar att vi var tvungna att slå oss in på lunchmarknaden, vilket var nytt för oss. Men det fungerade!

Lina kallar det överlevnadsimpuls. Hon hade varit väldigt mycket mer utvilad om hon suttit stilla och tagit emot bidrag. Men nu ligger inte ett sådant beteende för denna målmedvetna kvinna.

Det har alltid funnits ett oerhört driv inom Lina Nettelblad. Men snart väntar några veckors ledighet. Då ska hon och familjen resa runt lite i landet och Lina ska hämta inspiration från andra matkreatörer.
Det har alltid funnits ett oerhört driv inom Lina Nettelblad. Men snart väntar några veckors ledighet. Då ska hon och familjen resa runt lite i landet och Lina ska hämta inspiration från andra matkreatörer. Foto: Thomas Kühnel

Istället sammankallade hon en form av expertpanel bestående av marknadsförare, vd:ar och andra till ett möte.

– Vi ”brainstormade” direkt på en vit vägg i företaget. Det var en form av swot-analys som tog form på den där väggen kan man säga. För att kunna planera. Tillsammans tog vi fram styrkor, svagheter, möjligheter och hot.

Tuff andra våg

Samma dag som detta möte ägde rum började Lina och hennes kollegor köra ut mat. Hon säger kollegor - inte personal.

– Det är ju dom jag jobbar tillsammans med. Vi började laga och leverera en annan form av mat än den vi var vana att skapa. Det var skoj men stressigt. Jag kan sammanfatta det som att alla var måna om att det skulle bli bra och alla var rädda om sina jobb.

Och nu?

– Andra pandemivågen i höstas var oerhört tuff, säger Lina.

Men så var det ju också detta att kunna se möjligheter. Hon har länge funderat, planerat men också arbetat med fryst färdiglagad mat. Nu blev också fördelen med närhet och den lilla staden tydlig.

– Jag ringde Janne på Sommarland och fick låna frysar och ”Jocke Tält” lånade ut just tält.

Fyra dagar senare hade Lina en färdig tältshop utanför butiken där den som ville kunde köpa fryst mat. Nu har hon tagit detta vidare och investerat i en självbemanningsbutik med färdiglagad fryst mat.

– Luncher är kul men det bär sig inte. Så nu tänker jag framåt en vecka i taget, och jag har berättat för mina kollegor att en omorganisation blir nödvändig i höst om situationen inte förbättras.

I klartext betyder detta att om inte cateringdelen kommer igång igen, förlorar några sina arbeten. Men dit vill hon inte.

Hon måste hitta en annan väg att sälja sin frysmat - än genom butiker. Kanske fler självbemanningsbutiker?

– Pandemin har visat att man behöver minst fem ben att stå på. Jag är inte riktigt där än.

Köpte grytor och började skapa

Lina nickar mot logotypen på företagsbilen. En logotype hon fick med sig från sitt företag i London.

För Skara har varit för litet för Lina Nettelblad.

– Absolut inte nu. I dag kan jag inte bo på en bättre plats. Men då, direkt efter gymnasiet behövde jag luft.

Under många år levde Lina Nettelblad i London. Det var också där hon började laga mat. Idag äger och driver hon Mattipset i Skara med tio anställda.
Under många år levde Lina Nettelblad i London. Det var också där hon började laga mat. Idag äger och driver hon Mattipset i Skara med tio anställda. Foto: Thomas Kühnel

Hon drog först till engelska Brighton för att jobba på barer och i butiker och samtidigt utveckla sitt engelska språk. Under några år mellanlandar hon i Sverige för att plugga till ekonom och återvänder sedan till England - då London. Och någonstans där väcks hennes intresse för mat.

– Innan jag åkte till Brighton kunde jag knappt koka ett ägg. Men i London fanns hela världens kök och jag började snappa upp smaker och dofter. Jag såg matlagningsprogram på teve och köpte på mig några grytor och andra pryttlar.

Och så började Lina laga mat. Vid den här tiden var hon analytiker på ett modeföretag.

Hon levde i ett tempo som många andra i hennes ålder och livssituation: Det vill säga mycket jobb och lite tid till matlagning.

– Så jag kom på att det är just dom jag ska laga mat till. Och det gjorde jag hemma i lägenheten som jag delade med några andra.

Och det är nu hon börjar med fryst mat. Lina tar upp beställningar och levererar.

Tillbaka i Skara

Varje dag arbetar hon på modeföretaget och varje kväll lagar hon mat hemma i köket. Efterfrågan på hennes hälsosamma rätter ökar och Lina måste göra ett val: Växa eller inte. Hon tar steget och säger upp sig och startar företaget My food for you.

– Jag hyrde ett kök och hade två deltidsanställda. Det gick riktigt bra i sju månader och sedan kom den ekonomiska 08-kraschen.

I det läget har Lina inget som håller henne kvar i London. Hon som aldrig mer skulle sätta sin fot i Skara igen flyttar ändå tillbaka.

– Samtidigt som jag var medveten om att jag behövde söka jobb så var jag fast i detta med fryst mat. Det är så smart! Så jag släppte inte taget utan tänkte sälja min mat via en butik, men så började folk höra av sig och ville ha catering.

Och du var fortfarande inte kockutbildad?

– Nej och det har stört mig. Inte att jag inte är kock utan alla åsikter om matlagning. Så gör man, så gör man inte. Jag säger: Gör som du vill.

Lina fick tillstånd att laga mat i sitt kök på Hindsbogatan i Skara och började med just catering.

– Senare kunde jag hyra in mig i ett kök och jag vågade anställa en tjej. Hon är fortfarande kvar. För tio år sedan startade jag aktiebolag. Pappa har också varit med sedan starten i Skara, fram till sin pension förra sommaren.

Det är viktigt med ett bra team. Och det har Lina. Yrkesmässigt såväl som privat. Familjen är viktig.

Snart väntar några veckors ledighet. Lina ska resa runt lite i Sverige och äta mat och hämta inspiration.

– Det är viktigt att följa trender. Och jag vill att Skaraborna ska bli bättre på att äta vegetariskt. Frågar du mig så är det omöjligt att driva ett företag idag om du inte har med dig samhällsansvar, hälso- och miljötänk.

Älskar tennis

Lina Nettelblad

Bor: i Skara

Ålder: 40

Familj: man och två söner

Gör: äger och driver Mattipset

Fritid: familjen, trädgården och träning

Ville bli som liten: polis

Vad gör du när ingen ser på: sjunger country

Dold talang: älskar att spela tennis

Bästa kompis: Min man

Sjö/hav: hav

Skog/stad: stad nära skog

Mjukglass/kulglass: äter inte glass

Papperstidning/digital: digital

Artikeltaggar

Lina NettelbladMat och dryckMattipsetSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.