Hoppa till huvudinnehållet

Harvesters släpper nya låtar: ”Musiken har varit vår pysventil i livet”

Publicerad:
Reporter Emma Hurtig
Emma Hurtig
emma.hurtig@nlt.se
The Harvesters är aktuella med två nya låtar.
The Harvesters är aktuella med två nya låtar. Foto: Privat

Vad ska man göra när man som musiker vill synas och höras under en rådande världspandemi?

Släppa nya låtar på digitalt sätt, förstås.

Det är precis vad The Harvesters har gjort.

– Musiken har varit vår pysventil i livet, säger Fredrik Andersson, basist i Harvesters, och får medhåll av gitarristen Stefan Fredriksson:

– Det är ett gôtt gubbdagis där vi har fått förmånen att välja om vi vill ha musiken som vårt levebröd eller inte, och vi har valt att inte ha det. Nu kan vi spela för att det är roligt.

Fredrik och Stefan började lira tillsammans med Anders von Tell, Jerker Anerös och Henrik Rubensson i Harvesterskonstellationen 2009. Då stod alla fem utan band och bestämde sig att damma av den där gamla idén som de länge haft om att spela tillsammans. Ja, det andra är historia. Spelningarna har avlöst varandra; musik i sommarkväll, fester, företagssammankomster...

A fine line

En skiva har det också hunnit bli.

– Vi spelade in ett album, men det är nog tio år sedan, säger Fredrik.

Nu är de aktuella med nya låtsläpp, men inte i albumform och inte i fysiskt format heller. Musiktiderna har ändrats på tio år. Nu är det musikplattformer på Internet, så som Spotify eller Youtube, som gäller.

A fine line släpptes 16 juli och låt nummer två - som fortfarande är hemligt vilken det blir - kommer att kunna avnjutas någon gång i september.

De nya låtarna har countrysound men med lite rockigare inslag. Fine line är en låt som verkligen fallit kvintetten i smaken.

– Den passar oss väldigt väl, det är en bra låt som vi tycker om.

Är från samma åker

Inspelningen har skett hos den lokale musikproducenten Tony Malmberg.

– Vi i Harvesters började repa ihop igen ungefär ett halvår efter att pandemin hade brutit ut. Vi hade tänkt på det länge och en dag bestämde vi att vi skulle spela in. Vi åkte till Tony, som var med på noterna, berättar Fredrik.

– Vi har samma musikintresse, vi kommer från samma åker, säger Stefan.

Vad gäller bandets spelningar har de precis som för så gott som alla andra inom musikbranschen tunnats ut radikalt. Harvetsers sedvanliga tio, tolv konserter om året byttes snabbt ut till närmare inga under pandemin.

Nu ser Harvesters kanske ljuset i tunneln.

– Nu lättar det, och med de nya låtarna har vi visat att vi finns tillgängliga. Vi har bokat in några jobb, även om vi varit ganska återhållsamma. Man vet inte vad som händer.

Om allt fungerar som det ska och inga nya restriktioner införs kommer man kunna se Harvesters på Mossängens gård 21 augusti.

Artikeltaggar

Anders von TellFredrik AnderssonGrästorps kommunJerker AnerösMusikNöje/KulturSpotifyThe HarvestersYoutube

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.