Hoppa till huvudinnehållet

Omdiskuterat namn på bild tre

Publicerad:
Gaddesanna, Gardis, Gadesanda. Kärt barn har många namn och många stavningar. I varje fall är det en plats som Grästorpsborna gärna badar på.
Gaddesanna, Gardis, Gadesanda. Kärt barn har många namn och många stavningar. I varje fall är det en plats som Grästorpsborna gärna badar på. Foto: Emma Hjorth

Badparadiset på Vänersnäs. Det var vad den tredje bilden på bankgrinden visade.

Gardesanna, Gaddes-sanda, Gardisanna, Gardiesanna, Gaddesanda eller Gaddesanna? Kärt barn har många namn - och stavningar. På den tredje bankgrindsbilden syntes denna populära badstrand på Vänersnäs.

Enligt Lantmäteriet är rätt stavning Gaddesanna, även om det i mångas mun heter Gardesanna, och Gardis som smeknamn.

Namnet - om det så må vara Gardesanna eller Gaddesanna - kan ha fått sitt namn efter Magnus Gabriel de la Gardie. Hans marker sträckte sig från Läckö till rasbranten på Halleberg varav platsen gavs namnet Gardiesanna för att visa att det var hans marker. Namnet ska sedan genom årens gång dragits ihop till Gardesanna.

Det finns givetvis andra möjliga förklaringar till platsens namn. Det kan ha bott en soldat Gadd där. Det sägs också att det fanns en jordkällare i en av stränderna. I kommunen fanns familjen Gadde. Dottern i familjen, Anna, sades äga jordkällaren: ”Gaddes Anna”.

Vidare finns ordet ”gadd” också med i leken. Gadd betyder det samma som spetsig landtunga.

Hur som helst är det en av traktens mest populära badplatser.

Ett utmärkt ställe att besöka sommartid.
Ett utmärkt ställe att besöka sommartid. Foto: Emma Hjorth

Artikeltaggar

Åse Viste SparbankGrästorps kommunLantmäterietMeraVänersnäs

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.