Hoppa till huvudinnehållet

Hotade med falska profiler – våldtog 36 gånger

Publicerad:
Linköpings tingsrätt dömer mannen till åtta års fängelse. Arkivbild.
Linköpings tingsrätt dömer mannen till åtta års fängelse. Arkivbild. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Mannen kontaktade särskilt utsatta offer, bland annat personer med intellektuella funktionsnedsättningar, och tvingade dem att skicka nakenbilder eller ställa upp på sexuella handlingar.

Nu döms han till åtta års fängelse för 36 våldtäkter.

Våldtäkterna ska enligt domen från Linköpings tingsrätt ha ägt rum mellan åren 2018 och 2020. Den 29-årige mannen döms också som skyldig till bland annat grovt olaga tvång samt grov utpressning. Påföljden blir fängelse i åtta år, och rätten har också beslutat att mannen ska betala skadestånd till målsägarna.

Utredningen inleddes när en kvinna anmälde att hon blivit utsatt för hot på sociala medier, och mannen greps i oktober 2020. Ärendet växte därefter och kom att omfatta totalt sju målsägare i åldrarna 19 till 39. Sex av dessa är kvinnor som mannen kommit i kontakt med både fysiskt och via nätet.

"Kriminella gäng"

Mannen har enligt domen kontaktat offren via olika profiler på sociala medier, där han låtsats vara andra personer. Med hjälp av hot om att offren eller deras närstående skulle dödas om de inte gjorde som han sade, fick han dem att ställa upp på olika sexuella handlingar och skicka nakenbilder.

Han har sagt till offren att det är meningslöst att göra en polisanmälan eftersom poliserna varit "köpta" eller samarbetat med kriminella gäng. Han har också pratat om skulder som de måste betala av genom att ställa upp på det han begärt.

Offren har det gemensamt att de är särskilt utsatta på grund av funktionsnedsättningar eller andra svårigheter. Detta har enligt tingsrättens dom gjort att de "haft svårt att värja sig mot de påtryckningar som förekommit i chattkonversationerna och att de lurats att delta i handlingar som inte varit frivilliga från deras sida".

"Väldigt rädda"

– De har blivit väldigt rädda. Med tanke på att de har vissa svårigheter har de haft svårt att sålla i den information som han presenterat för dem. Därför har allt varit en verklighet för dem. De har mått jättedåligt under den här perioden, har åklagaren Elin Åkerberg tidigare sagt till TT.

29-åringen själv har konsekvent nekat till brott.

Inför domen fick mannen genomföra en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att mannen inte hade någon allvarlig psykisk störning vid tiden för gärningarna eller har det nu, vilket innebär att han kan dömas till fängelse.

Erika Nekham/TT

Artikeltaggar

Brott & blåljusInrikes/utrikesLinköpingLinköpings tingsrättSamhälleVåldtäkt

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.