När gravskicket förändras behöver också kyrkogårdarna anpassas. Varabygdens församling använder både återvinning och personalens kreativitet för att utveckla kyrkogårdarna.
Längre tillbaka i tiden var kistbegravning det normala. Men statistiken för det senaste decenniet talar ett annat språk. Av totalt 189 begravningar de senaste 10 åren var 65 stycken kistbegravningar. Resten var kremeringar.
– Det är inga dramatiska skillnader år från år, men kremeringarna kommer att fortsätta öka, förklarar kyrkogårdsmästare Glehnn Karlsson.
Visserligen kan urnor gravsättas i vanliga gravar. Men eftersågan på andra typer av gravplatser ökar. Den traditionella minneslunden utan plats för de avlidnas namn kompletteras numera allt oftare av askgravlundar där namnen placeras på en gemensam sten eller tavla. Ytterligare en variant är askgravplatsen, som ger utrymme för små individuella gravstenar vid platsen där urnan eller urnorna gravsatts.
Kyrkogårdsförvaltningen i Vara arbetar på flera sätt för att anpassa kyrkogårdarna. Nyligen färdigställdes en ny askgravlund på kyrkogården i Vedum. Utformningen har kyrkogårdsförvaltningens egen personal stått för och materialet är till stor del återvunnet.
– Vi har använt kantstenen och gravstenen från en återlämnad gravrätt, berättar Glehnn Karlsson.
Gravstenen har slipats och fått ny inskription hos ett stenhuggeri.Där finns också en yta med plats för ett antal namn.
Även i Kvänum har personalen stått för utformningen när ett nytt kvarter på kyrkogården avsett för urnor tagit form. Här har också den befintliga minneslunden tillgänglighetsanpassats och fått sig en uppfräschning. Jordningsytan där urnorna gravsätts kantas numera av en rad med buskväxter och planteringen i slänten minskas ned och får en ny form.
Naums kyrkogård håller just nu på att få en askgravlund. Här har man dock tagit externa krafter till hjälp. Planer finns på att ytterligare utveckla och anpassa kyrkogårdarna. I Vara planerar man att göra om en plantering till askgravplats.
– Det finns också önskemål från Larv och Tråvad, men det är oklart när vi kommer att hinna med, förklarar Glehnn Karlsson.