Återvinning är modellen när kyrkogårdar utvecklas

Publicerad:
I Vedum har man använt en återlämnad gravsten för att skapa en ny askgravlund. Foto: Mats Rosqvist

När gravskicket förändras behöver också kyrkogårdarna anpassas. Varabygdens församling använder både återvinning och personalens kreativitet för att utveckla kyrkogårdarna.

Längre tillbaka i tiden var kistbegravning det normala. Men statistiken för det senaste decenniet talar ett annat språk. Av totalt 189 begravningar de senaste 10 åren var 65 stycken kistbegravningar. Resten var kremeringar.

– Det är inga dramatiska skillnader år från år, men kremeringarna kommer att fortsätta öka, förklarar kyrkogårdsmästare Glehnn Karlsson.

I Kvänum finns ett nytt urnkvarter.
I Kvänum finns ett nytt urnkvarter. Foto: Mats Rosqvist

Visserligen kan urnor gravsättas i vanliga gravar. Men eftersågan på andra typer av gravplatser ökar. Den traditionella minneslunden utan plats för de avlidnas namn kompletteras numera allt oftare av askgravlundar där namnen placeras på en gemensam sten eller tavla. Ytterligare en variant är askgravplatsen, som ger utrymme för små individuella gravstenar vid platsen där urnan eller urnorna gravsatts.

Kyrkogårdsförvaltningen i Vara arbetar på flera sätt för att anpassa kyrkogårdarna. Nyligen färdigställdes en ny askgravlund på kyrkogården i Vedum. Utformningen har kyrkogårdsförvaltningens egen personal stått för och materialet är till stor del återvunnet.

– Vi har använt kantstenen och gravstenen från en återlämnad gravrätt, berättar Glehnn Karlsson.

Gravstenen har slipats och fått ny inskription hos ett stenhuggeri.Där finns också en yta med plats för ett antal namn.

Minneslunden i Kvänum har blivit mer tillgänglig
Minneslunden i Kvänum har blivit mer tillgänglig Foto: Mats Rosqvist

Även i Kvänum har personalen stått för utformningen när ett nytt kvarter på kyrkogården avsett för urnor tagit form. Här har också den befintliga minneslunden tillgänglighetsanpassats och fått sig en uppfräschning. Jordningsytan där urnorna gravsätts kantas numera av en rad med buskväxter och planteringen i slänten minskas ned och får en ny form.

Glehnn Karlsson visar vad den gemensamma stenen för namnplattor ska stå när askgravlunden i Naum är klar.
Glehnn Karlsson visar vad den gemensamma stenen för namnplattor ska stå när askgravlunden i Naum är klar. Foto: Mats Rosqvist

Naums kyrkogård håller just nu på att få en askgravlund. Här har man dock tagit externa krafter till hjälp. Planer finns på att ytterligare utveckla och anpassa kyrkogårdarna. I Vara planerar man att göra om en plantering till askgravplats.

– Det finns också önskemål från Larv och Tråvad, men det är oklart när vi kommer att hinna med, förklarar Glehnn Karlsson.

Artikeltaggar

ÅtervinningBegravningKvänumLarvNyheterTråvadVaraVedum

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare