Ett antal gamla träd på begravningsplatsen i Vara måste nu sågas ned. Anledningen är almsjuka.
– Det är verkligen inte roligt, men vi måste göra det, säger kyrkogårdsmästaren Glehnn Karlsson .
Almsjukan har hittats på flera kyrkogårdar i församlingen, bland annat i Sparlösa och Kvänum. Men där handlar det trots allt om betydligt färre träd. Klart hårdast drabbad är begravningsplatsen i Vara, där en avsevärd del av begravningsplatsen ramas in av stora gamla almar. De flesta av dem bär nu spår av almsjuka. Ett träd är redan helt dött. På de övriga har lövverket bleknat och tunnats ut. En del grenar är redan kala.
– Det har gått väldigt fort. Det träd som är helt dött drabbades ifjol. På de övriga var bara ett par månader sedan vi såg de första tecknen, berättar Glehnn Karlsson.
Risk för allmänheten
I takt med att trädens skick försämras ökar risken att döda grenar ramlar ned och skadar människor. Almsjukan orsakas av en svamp och för att förhindra spridning är det viktigt att sjuka träd tas bort. Glehnn Karlsson har därför tvingats att lämna in en ansökan om att få ta ned ett antal av de stora träden.
– Till att börja med handlar det om 14 av almarna, men det kommer sannolikt bli fler, säger han.
Begravningsplatsen i Vara är en rofylld och stillsam plats och de stora träden är en bidragande orsak till detta. En avverkning kommer oundvikligen att påverka platsens karaktär.
– Vi har arbetat mycket för att utveckla miljön på kyrkogården. Det är verkligen inte roligt, men vi måste göra det här. Det handlar om säkerheten för besökarna, säger Glehnn Karlsson.
Även i Sparlösa tvingas man ta ned träd. Dessutom har församlingen nu tagit en arborist till hjälp för att ta fram en trädvårdsplan för alla kyrkogårdar.
Tanken är att plantera andra träd istället för almarna. Vilka sorter det kommer att handla om är dagsläget inte bestämt. En blandning av trädslag är ofta att föredra, bland annat just med tanke på risk för sjukdomar.
– Ofta planterar man lind, men det har också blivit vanligare med ek. Samtidigt vill man ju ha träd som förekommer i närheten, det är inte meningen att det ska bli en park, säger Glehnn Karlsson.