Hoppa till huvudinnehållet

Lars Johanssons verk på besök i hembygden: ”Vår pappa var enormt produktiv”

Publicerad:
Utställningen ”Alkemistens önskan” pågår fram till den 8 augusti.
Utställningen ”Alkemistens önskan” pågår fram till den 8 augusti.

I sommar är Lars Johanssons konst tillbaka i hembygden då hans döttrar Erika, Rebecca och Josefin ställer ut sin fars verk på Rydénska huset i Lundsbrunn.

– Det är en speciell känsla att ställa ut här, känslosamt men fint att vara tillbaka där vi växte upp, säger de.

Framlidne Lars Johansson (1945-2010) född i Karlstad och uppväxt i Göteborg, flyttade efter utbildning på Valands konsthögskola med sin familj till Lundsbrunn, där bodde de fram till 1985.

– Vår pappa var enormt produktiv, att producera var ett sätt för honom att leva och få uttrycka sig. När något fångade hans intresse ville han närma sig det från alla håll. Han reste, skissade, läste texter och skrev poesi kring det valda temat. En nisch som han ständigt återkom till handlar om fåglar och fjädrar, berättar döttrarna.

Titeln på utställningen, som pågår fram till den 8 augusti, är ”Alkemistens önskan”.

– Det är de första orden i pappas sista bok, som blev klar bara några dagar innan han dog.

Utställningen ger besökarna en blandning av de många olika tekniker som Lars Johansson använde sig av – som grafiska blad, kolteckningar, akvareller och olja. Där finns också flera av de konstböcker han skapade.

– Det har inte funnits möjlighet till att ställa ut innan, men nu när det finns ett galleri i Rydénska huset så känns det roligt att det bli just här.

Artikeltaggar

KonstLundsbrunnUtställningar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.