Hoppa till huvudinnehållet

Landslagsdebuten avklarad - och flera SM-guld för talangen

Publicerad:
Henrik Kraemer kan se tillbaka på några tuffa, och framgångsrika, tävlingsveckor.
Henrik Kraemer kan se tillbaka på några tuffa, och framgångsrika, tävlingsveckor. Foto: Sören Turesson

En intensiv tävlingsperiod är över för Henrik Kraemer.

Nu kan den 16-årige simtalangen ta ett par veckors vila - med både nya SM-medaljer och en landslagsdebut med sig i bagaget.

– Det var häftigt, säger Henrik Kraemer.

Ja, Lidköpings gymnastik och simsällskaps stora simtalang, Henrik Kraemer, har en intensiv tävlingsperiod bakom sig. Det började med ett premiärdeltagande i junior-SM i Halmstad, fortsatte med en landslagsdebut på utländsk mark och avslutades med ungdoms-SM i Kungsbacka.

– Jag kanske blir lite rastlös, men det ska ändå bli skönt att vara ledig. Nu hinner jag träffa kompisarna lite mer, säger Henrik Kraemer, vars nästa träningsperiod drar igång om två veckor.

Bäst teknik

Under ledigheten kan han tänka tillbaka på en rad fina prestationer. Inte minst insatsen i helgen, då det blev två guld och ett brons i fjärilsimmet under ungdoms-SM.

– Jag är väldigt nöjd med de prestationerna. Jag bevisade att jag är bäst på fjäril bland 05:orna, säger LGSS-adepten och fortsätter:

– Jag har bäst teknik av alla och det gör att jag är snabbast.

Lidköpingskillen är inte minst känd för sin fina teknik i vattnet.
Lidköpingskillen är inte minst känd för sin fina teknik i vattnet. Foto: Sören Turesson

I faktarutan kan ni se Henrik Kraemer berätta mer ingående om medaljdistanserna i ungdoms-SM. Utöver guld på 200 meter fjäril, guld på 100 meter fjäril och brons på 50 meter fjäril blev det även en fjärdeplats på 200 meter medley.

Debut i blågult

En vecka innan de framgångarna hade Lidköpingskillen även representerat det svenska landslaget för första, men förmodligen inte sista, gången i karriären. Debuten skedde under Nordiska ungdomsmästerskapen, som avgjordes i Litauen.

– Det var häftigt och roligt att få göra landslagsdebut. Tidigare har jag ju inte haft ett lag som hejat på mig, eller som jag har kunnat heja på. Det var något nytt bara det, säger Henrik Kraemer.

Var du nervös?

– Inför 100 meter fjäril var jag det. Jag har känt på mig att jag kan simma snabbare än mitt ”pers” där och ville gärna få ut det.

Om han lyckades med det?

Jo, tack.

Nära pallen

Henrik Kraemer sänkte sitt personliga rekord med närmare 1,5 sekunder (!) och även om tiden 57,24 ”bara” räckte till en fjärdeplats var det förstås en insats att vara stolt över.

– Det var en rejäl förbättring, men samtidigt var det bara tre hundradelar upp till pallen. Det var lite surt.

Henrik Kraemer gjorde landslagsdebut under Nordiska mästerskapen i Litauen.
Henrik Kraemer gjorde landslagsdebut under Nordiska mästerskapen i Litauen. Foto: Sören Turesson

Även på den dubbla distansen, 200 meter fjäril, blev det en fjärdeplats för landslagsdebutanten.

– Du vill inte ligga efter alla, då får du vågorna på dig och det är jobbigare, så jag gick egentligen ut lite för hårt där, säger Henrik Kraemer.

Gymnasiet nästa

NUM bestod av nordiska och baltiska länder, samt inbjudna Nederländerna och Schweiz, och under mästerskapets gång simmades det även lagkapper. Det blev inte några medaljer för Sverige, men Henrik Kraemer deltog både på medley- och frisimsdistansen över 100 meter, samt i lagkappen på 200 meter frisim.

– Jag persade, säger 16-åringen och pratar då om alla tre lopp.

I höst går Henrik Kraemers simsatsning vidare på riksidrottsgymnasiet i Jönköping.

Innan det väntar, som sagt, lite välförtjänt vila.

Simtalangen Henrik Kraemer redo för landslagsdebuten: ”Det är rätt häftigt”
Fakta

Henrik Kraemer om...

...SM-guldet på 200 meter fjäril, på tiden 2.14,28:

– Jag öppnade inte lika hårt som i Litauen, vilket gav ett jämnare lopp och en bättre hemgång. Jag har legat kring den här tiden ett par år nu, men den är fortfarande överlägset bäst av 05:orna i Sverige.

...SM-guldet på 100 meter fjäril, på tiden 57,68:

– Jag hade lite press på mig, då jag var regerande mästare och på så sätt hade allt att förlora. Tiden var den näst bästa jag någonsin har simmat på distansen.

...SM-bronset på 50 meter fjäril, på tiden 25,98:

– Jag är inte riktigt en simmare för 50 meter, så jag var nöjd med brons. Jag satsade på att komma under 26 sekunder och det lyckades. Med en bättre målgång hade jag kanske kommit närmare toppduon (20 hundradelar efter).

Artikeltaggar

Henrik KraemerLidköpingSimsport

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.