Hoppa till huvudinnehållet

Yoga-turné med hörlurar: ”Det måste upplevas”

Publicerad:
Ägaren av Hälsohuset i Lidköping Sofia Fagerberg, Silent yoga-läraren Emilia Löf Karlsson och yoga-läraren Maria Karlsson, innan passet i Stadsträdgården.
Ägaren av Hälsohuset i Lidköping Sofia Fagerberg, Silent yoga-läraren Emilia Löf Karlsson och yoga-läraren Maria Karlsson, innan passet i Stadsträdgården. Foto: Lina Conrad Andersson

Neonfärgen lyste från deltagarnas hörlurar och de färgglada yogamattorna i Stadsträdgården.

Under tisdagseftermiddagen stannade Yoga Games sommarturné i Lidköping. Det är Emilia Löf Karlsson som leder tysta yogapass i över 20 städer.

De som hört om fenomenet Silent Disco, tyst diskotek, kunde tro att det skulle ske ett rave under tisdagseftermiddagen i Stadsträdgården.

I en låda låg de neonfärgade trådlösa hörlurarna, redo för någon att sätta på sig. Men istället för dunkande musik att dansa till var det ett guidat yoga-pass av Emilia Löf Karlsson som var på gång. I sommar åker hon runt till tjugotalet städer och har konceptet Silent Yoga.

– Det måste upplevas, det är svårt att förklara med ord, säger Emilia, när hon sitter och väntar in tisdagens deltagare på sin korkmatta.

Maria Karlsson har är yoga-lärare och har sitt företag hos Hälsohuset, som hyr ut lokaler till runt 15 olika företag.
Maria Karlsson har är yoga-lärare och har sitt företag hos Hälsohuset, som hyr ut lokaler till runt 15 olika företag. Foto: Lina Conrad Andersson

Valdes till värdstad

Hälsohuset i Lidköping ansökte om att bli värdstad och kom med på listan för turnén. Sofia Fagerberg driver Hälsohuset, som startade i början av förra året. Men strax efter att hon startat upp kom coronapandemin.

– Det här är den första större grejen vi kunnat genomföra, säger Sofia, som har många idéer på lager för framtiden.

Silent Disco nappade

När pandemin slog till stoppades möjligheterna till att träffas som vanligt. Just därför ville yoga-läraren Emilia Löf Karlsson hitta ett sätt för att kunna mötas och fortsätta göra yoga tillsammans.

Hon hörde av sig till Karl Linde, som tagit in musikupplevelsen Silent Disco till Sverige, och han nappade på idén om ett yoga-pass i hörlurar. På så sätt går det att ha ordentligt med avstånd och samtidigt vara en större grupp.

– Många vågar inte komma till en studio, så tar jag yogan dit folk är.

Emilia Löf Karlsson på sin korkmatta. Bredvid henne ligger hunden Fernando och vilar sig innan yoga-passet.
Emilia Löf Karlsson på sin korkmatta. Bredvid henne ligger hunden Fernando och vilar sig innan yoga-passet. Foto: Lina Conrad Andersson

Parker, stränder och caféer. Konceptet har funkat på alla typer av ställen och Emilia hoppas fler ska testa på yoga.

– Man behöver inte ha några speciella tights, se ut på ett visst sätt eller varit elitgymnast. Alla kan vara med på yoga.

Andra gången på turné

Hon har rest i Europa under corona och beskriver hur hon mött traumatiserade människor som suttit isolerade. Det är andra året Emilia åker ut på turné i Sverige, ett evenemang hon gör tillsammans med arrangören Yoga Games.

– Jag ville hjälpa så många som möjligt som varit ensamma under den här tiden och valde att åka ut i år igen, säger Emilia.

Yogamattorna till de trettio Silent yoga-deltagarna gav färg till Stadsträdgårdens gräsmatta.
Yogamattorna till de trettio Silent yoga-deltagarna gav färg till Stadsträdgårdens gräsmatta. Foto: Lina Conrad Andersson

När passet började kunde trettiotalet kvinnor höra Emilias röst i hörlurarna, samtidigt som hon gick över gräset i Stadsträdgården.

Den lugna musiken varvades med Emilias ord och låtar av kända ansikten som Ted Gärdestad. Samtidigt fick deltagarna instruktioner på rörelser och stretchövningar.

– Mitt syfte är att så ett frö. Du behöver göra jobbet inifrån, inte utifrån det som sker runtomkring.

”Sockerdricka i hela kroppen”

Emilias motto är ”Yoga is not a performance, it is a practice” och genom passet gav hon uppmaningar om att vara sig själv. Det hela avslutades med att deltagarna dansade tillsammans i värmen. En av dem som deltog var Ulrika Meeks.

– Det känns som jag har sockerdricka i hela kroppen. Det var magiskt, säger Lidköpingsbon efter passet var slut.

Artikeltaggar

NyheterSommarStadsträdgårdenYoga

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.