Ull – nyckeln till en framgångssaga: ”Vill ta det här så långt vi kan”

Publicerad:
Isak Lager, Isak Drougge och Axel Andersson har haft som mål att hamna på De la Gardiegymnasiets wall of fame - något de numera gör. Foto: Julia Johansson

För första gången är ett UF-företag från Skaraborg med och tävlar i ett EM.

– Förut låg det bara på oss själva, men nu är det ett annat ansvar när man ska representera ett helt land, säger Shear Joys vd Isak Drougge.

För snart ett år sedan startade Lidköpingskillarna Isak Drougge, Isak Lager och Axel Andersson UF-företaget Shear Joy, vars affärsidé är att använda ullsvinn till hållbara produkter för hem och trädgård.

– Mina släktingar Tomas och Katarina Richardsson är fårbönder och när de berättade att det finns ett stort överskott på fårull som de tvingas bränna, gräva ned eller slänga kunde vi inget annat än att försöka göra något åt det, säger Drougge.

Av råullen tillverkar Shear Joy bland annat trädgårdsull, som är lämplig för täckodling i rabatter och pallkragar då den ger värme, fukt och näring till jorden.

– Visionen som driver oss är en värld där de 1500 ton ull som slängs varje år i Sverige slipper gå till spillo, säger Axel Andersson.

Genom att arbeta småskaligt, hållbart och ekologiskt vill de unga företagarna inspirera fler till att arbeta på samma sätt.

– Att som 18-åring få testa på att driva ett företag är brutalt roligt! Vi hittade en tråd som vi kunde dra långt och nu vill vi sprida vårt tankesätt, säger Lager.

UF-företaget Shear Joy ska tävla i EM, som sker digitalt. ”Fördelen är ju att vi får det tekniska med oss”, säger Axel Andersson.
UF-företaget Shear Joy ska tävla i EM, som sker digitalt. ”Fördelen är ju att vi får det tekniska med oss”, säger Axel Andersson. Foto: Julia Johansson

Tacksamhet

Efter att ha utsetts till Sveriges bästa UF-företag väntar nu nya utmaningar, under kommande vecka är Shear Joy nämligen med och tävlar i EM. Utöver den stora huvudtävlingen är de med i flera olika sidotävlingar och vd:n Isak har också blivit nominerad till ”Junior Achievment Leadership Award”.

Tävlingen genomförs digitalt, något de ser både positivt och negativt på.

– Fördelen är ju att vi får det tekniska med oss men man saknar ju att sitta öga mot öga och träffa människor, säger Axel.

Finalen hålls den 15 juli, innan dess blir Lidköpingskillarna intervjuade av en, som de menar, stenhård jury och har även fått lämna in en lång rapport om företaget samt en reklamfilm.

Oavsett placering är de tacksamma och glada över att det tagit sig så pass långt med sitt UF-företag, något de från början aldrig hade som plan.

– Vi har världens bästa UF-lärare Håkan Karlsson att tacka samt vår rådgivare Agnetha Björnsdotter Berglund och Fredrik Blad på Sparbanken i Lidköping.

Efter EM är planen att fortsätta arbeta med Shear Joy, trots att de i juni tog studenten och jobbar heltid med andra jobb.

– Vi vill ta det här så långt vi kan! Och i slutet av augusti ska vi få träffa prins Daniel - han är ju själv entreprenör i grunden, så vi hoppas på att få med oss många bra tips som vi kan ha nytta av i framtiden.

Artikeltaggar

FårLidköpingNyheterTävlingarUng företagsamhet

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare