Hoppa till huvudinnehållet

Dags att visa var ugglan ska stå

Publicerad:
Reporter Emma Hurtig
Emma Hurtig
emma.hurtig@nlt.se
Lek men ändå allvar. I år får bygdegårdarna än en gång visa vad de går för i bygdebataljen.
Lek men ändå allvar. I år får bygdegårdarna än en gång visa vad de går för i bygdebataljen. Foto: Kristian Hjorth

Nu är det dags för revansch.

Grästorps socknar hungrar efter vandringspriset, träugglan, som i dag står i Hyringa-Längnums bygdegård.

I höst är det dags för den andra upplagan av bygdebataljen.

Många minns nog 2019:s rafflande bygdebatalj där kommunens bygdegårdar möttes i mer eller mindre fantasifulla tävlingar.

Åke Harrströms magnifika träuggla är priset som Hyringa-Längnums bygdegård kammade hem efter sin seger i bygdebataljen 2019. Ugglan skänktes av Grästorps järnhandel.
Åke Harrströms magnifika träuggla är priset som Hyringa-Längnums bygdegård kammade hem efter sin seger i bygdebataljen 2019. Ugglan skänktes av Grästorps järnhandel. Foto: Emma Hjorth

Segrade gjorde Hyringa-Längnums bygdegård. De andra bygdegårdarna har så klart legat och väntat på revansch, och så kan kanske fallet bli i höst, då bataljen åter skall gå av stapeln.

Utomhus och säkert

Till följd av coronapandemin är upplägget anpassat efter de restriktioner som satts upp.

Detta innebär att maximalt fem deltagare plus en reserv får delta i varje lag. I de tävlingsgrenar - som lagen själva hittar på - måste man kunna hålla avstånd från varandra, och tävlingsmomentet får bara ta 20 minuter. Grenen ska dessutom arrangeras utomhus.

För att minska risk för smittspridning kommer publik och tävlande att hållas åtskilda. Planer på att kunna sända tävlingarna digitalt finns också.

Fest?

Finalen gick på torget 2019, hur det blir i år är inte riktigt bestämt.
Finalen gick på torget 2019, hur det blir i år är inte riktigt bestämt. Foto: Kristian Hjorth

Grästorps kommuns landsbygdsutvecklare Sofie Skalstad är den som håller i trådarna.

– Vi har definitivt lagt grunden för ett bra upplägg, men får förhålla oss flexibelt till restriktioner och rådande omständigheter. Det känns i alla fall som att vi på ett eller annat vis kommer kunna genomföra ett arrangemang som både är tryggt och kul.

I förfjol hölls en fest efter bataljen. Den kommer i år att ställas in. Men skulle det vara så att de åtsnarade restriktionerna lättas på kan säkerligen en fest snabbt och lätt bli av, med tanke på att det är ett gäng vana kalasfixande bygdegårdar som kommer att vara med i leken.

Bygdebataljen kommer att gå av stapeln den 25 september.

Supportern, den norska skidåkaren, gör tummen upp för bygdebataljen.
Supportern, den norska skidåkaren, gör tummen upp för bygdebataljen. Foto: Kristian Hjorth

Artikeltaggar

Flo-Sal bygdegårdsföreningGrästorps järnhandelGrästorps kommunGrästorps kommun (org)Hyringa-Längnums bygdegårdMeraNyheterSkogshyddan SärestadSofie SkalstadTrökörna-Frambo bygdegård

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.