Hoppa till huvudinnehållet

Löfven presenterar ny regering

Publicerad:
Statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Ann Linde (S) på väg till riksdagen för onsdagens statsministeromröstning. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Ann Linde (S) på väg till riksdagen för onsdagens statsministeromröstning. Arkivbild. Foto: Ali Lorestani / TT

Statsminister Stefan Löfven (S) presenterar i dag sin nya regering.

Minst en ny minister väntas.

Strax före klockan 11 promenerar Löfven till riksdagen för att läsa upp sin ministerlista i kammaren. Regeringsförklaringen med den politik regeringen tänker föra får däremot vänta till efter sommaren då riksdagen öppnar igen den 14 september.

Hela regeringen ska, efter att ministerlistan lästs upp, till kungen och kronprinsessan för en så kallad skifteskonselj på slottet. Det är då regeringen tillträder formellt. Det manifesteras med ett officiellt "familjefoto" med alla ministrar på Lejonbacken.

Sparkar inte

Ministrar i Löfvens regeringar har hittills kunnat känna sig relativt trygga. Han har inte gjort sig känd som en regeringschef som sparkar ministrar för att han är missnöjd med deras insatser.

Någon stor regeringsombildning väntas därför inte heller nu. Men Löfven behöver åtminstone utse en ny landsbygdsminister.

Den tidigare, Jennie Nilsson (S), avgick nyligen för att som riksdagsledamot kunna delta i statsministeromröstningen i onsdags.

Det kan också bli aktuellt att gamla statsråd, ministrar, får nya ansvarsområden.

Signalera nystart

Något som skulle kunna tala för en större regeringsombildning är att Löfven kanske vill signalera en nystart efter att januariavtalet med C och L spruckit.

Det kan också vara så att Löfven vill profilera regeringen mer i någon viss fråga genom en ny minister som kan väcka intresse hos väljare och media. Inte minst i den kommande valrörelsen.

Men när Löfven bytt ut statsråd under de gångna åren har det oftast haft andra orsaker. Till exempel privata skäl.

Gymnasieminister Aida Hadzialic (S) avgick i augusti 2016 efter att ha fastnat i en poliskontroll med alkohol i blodet. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) slutade 2017 på grund av utbrändhet. Socialminister Annika Strandhäll (S) avgick 2019 av familjeskäl.

Dags för comeback?

Inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) lämnade regeringen efter hot om misstroendeomröstning i riksdagen sommaren 2017.

Ygeman är nu tillbaka som energi- och digitaliseringsminister. I media spekuleras det i om det är dags för comeback även för Strandhäll och Hadzialic.

Strandhäll är i dag riksdagsledamot och partiets talesperson i jämställdhetsfrågor. Hadzialic är oppositionsfinansråd i region Stockholm.

Detta blir tredje gången en Löfven-regering tillträder. Den första tillträdde efter valet 2014 och den andra i januari 2019 efter de långa regeringsförhandlingarna som följde efter valet 2018.

Senaste ombildningen

Stefan Löfven avgick efter en misstroendeförklaring i riksdagen den 21 juni. I onsdags godkändes han på nytt som statsminister.

Senast Löfven gjorde en regeringsombildning var i februari. Orsaken var då att det andra regeringspartiet, Miljöpartiet, bytte språkrör och att biståndsminister Peter Eriksson (MP) valt att sluta före jul.

Det nya språkröret Märta Stenevi blev då jämställdhets- och bostadsminister och dåvarande statssekreterare Per Olsson Fridh (MP) biståndsminister. Det andra språkröret Per Bolund fick en ny "portfölj" och blev miljöminister.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel dag för statsministeromröstningen i onsdags.

Niklas Svahn/TT

Peter Wallberg/TT

Artikeltaggar

PolitikRegeringenStefan LöfvenSverige

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.