Hoppa till huvudinnehållet

Simtalangen Henrik Kraemer redo för landslagsdebuten: ”Det är rätt häftigt”

Publicerad:
Fjärilssimmet är Henrik Kraemers specialitet.
Fjärilssimmet är Henrik Kraemers specialitet. Foto: Sören Turesson

Junior-SM förra helgen. Ungdoms-SM nästa helg.

Däremellan ska Lidköpingssimmaren Henrik Kraemer för första gången representera Sverige i ett stort mästerskap.

– Jag är inte riktigt van vid att det hänger landslagskläder i mitt rum än. Det är rätt häftigt, säger 16-åringen inför Nordiska Ungdomsmästerskapen.

Det var en trög början på säsongen för Lidköpings simtalang Henrik Kramaer. Coronapandemin ställde till det, och Henrik kunde varken tävla eller träna som vanligt.

– I höst blev det ingenting, jag hade inte en tävling på jag vet inte hur länge, ett bra tag i alla fall, säger han.

Bättre har det varit under våren när restriktionerna har släppt, och när nu simsäsongen börjar lida mot sitt slut avlöser de stora tävlingarna varandra.

Undre tre raka helger ska Henrik simma först junior-SM, sedan Nordiska Ungdomsmästerskapen och, sist men inte minst, ungdoms-SM.

"En se-och-lär-tävling”

Faktum är att den första helgen redan är avklarad. Junior-SM i Halmstad där 16-åringen ställdes mot landets bästa 19- och 20-åringar.

– Jag trodde inte jag skulle få någon medalj och det fick jag inte heller, men samtidigt ville jag simma. Jag åkte mest dit för att ha kul och träffa lite simmare. Det var verkligen en se-och-lär-tävling, säger han.

Henrik har faktiskt kvalat in till JSM tidigare men det här var alltså första gången han deltog, och han känner redan att det finns mer att ge.

Henrik är både taggad och nervös inför kommande tävlingshelger. Precis som det ska vara.
Henrik är både taggad och nervös inför kommande tävlingshelger. Precis som det ska vara. Foto: Sören Turesson

– De tiderna jag gjorde är jag inte riktigt nöjd med. Jag känner att jag kan bättre, så det är lite surt. Tanken var inte att jag skulle vara bäst på just JSM, men när man ser vad tredjeplatsen hade var det den tiden jag satsade på, och då hade det blivit medalj, säger han som den tävlingsmänniska han är.

Vill ta storslam på ungdoms-SM

Men om tävlingarna på JSM mer handlade om att se hur han stod sig mot äldre simmare är det tvärtom i kommande ungdoms-SM. Tävlingar där Henrik möter jämnåriga och där han tillhör den yttersta Sverigeeliten.

Är det medaljer som gäller då?

– Såklart, där vill jag ha medaljer. Där tycker jag att jag ska ha medaljer, jag tycker att jag förtjänar de. Sen vet man inte hur de andra har tränat, men jag ligger på de tider som jag borde göra, så jag tror det kommer gå som vi vill.

USM går av stapeln i Kungsbacka 16-18 juli, och för Henrik är det fyra olika distanser på schemat: 50, 100 och 200 meter fjäril, samt 200 meter medley. Men det kunde ha varit ännu fler.

– Det är det här när man tävlar tre helger i rad. Du klarar inte att simma hur många distanser som helst varje helg. Hade det bara varit USM hade jag simmat fler tror jag. Nu är det bara de fyra. Kvalitet före kvantitet, säger han.

Första gången i landslagsdressen

Det stora målet är alltså inte förrän nästa vecka, men redan den här helgen ska det tävlas igen. Och för Henrik är det en milstolpe som uppnås. Han ska för första gången representera det svenska landslaget. I Nordiska Ungdomsmästerskapen i Klaipéda, Litauen.

– Det känns fortfarande lite konstigt. Jag är inte riktigt van vid att det hänger landslagskläder i mitt rum än. Jag tittar på de nu och det är rätt häftigt, säger Henrik och fortsätter:

Henrik ska för första gången få tävla i den blågula landslagsdressen. Nordiska Ungdomsmästerskapen i Klaipéda, Litauen väntar.
Henrik ska för första gången få tävla i den blågula landslagsdressen. Nordiska Ungdomsmästerskapen i Klaipéda, Litauen väntar. Foto: Sören Turesson

– Sen har jag ingen aning om vart jag kommer ligga. Jag kan lika gärna komma sist som att jag kan komma först. Jag vet inte hur bra de andra är eller hur dålig jag är. Jag har inga förväntningar alls, så därför vill jag inte sätta några mål. Ser det som JSM, bara kul att komma dit och få vara med.

"Fokuserar mer på sig själv”

Ytterligare en se-och-lär-tävling med andra ord, och kanske gör det ingenting. Det ger nämligen Henrik chansen att göra sitt eget race.

– Precis, man fokuserar mer på sig själv. Jag och farsan snackar mycket om att det ska vara ungefär 95% tankekraft på dig själv, och 5% på vad andra gör. Då går det bäst. Det är ditt lopp, du ska göra vad du gör.

Förutom sina specialdistanser, 100 och 200 meter fjäril, kommer Henrik med största sannolikhet vara med och simma de olika lagkapperna. En del av sporten som han länge har saknat.

Henrik vässar formen på Framnäs utomhusbad.
Henrik vässar formen på Framnäs utomhusbad. Foto: Sören Turesson

– Det blir det roligaste, för jag tillhör en så pass liten klubb att jag aldrig kör lagkapp annars. Jag har aldrig haft den känslan för jag har alltid varit själv på tävlingar. Det ska bli väldigt häftigt att vara med.

Har du hunnit bli nervös än?

– Jag har inte känt någonting innan, men nu när vi snackar känner jag nästan lite, för det är ändå en ganska stor grej. Jag har nog bara inte riktigt kopplat än. Nervositeten börjar väl krypa sig lite närmare.

Vad är det man brukar säga? Lite nervositet är alltid bra?

Flyttar till Jönköping i höst

Efter tävlingshelgerna väntar välförtjänt vila innan nästa säsong så smått drar igång. För Henrik innebär det också nya utmaningar. Han ska nämligen börja på riksidrottsgymnasiet (RIG) i Jönköping till hösten.

– Det ska bli häftigt att testa något nytt och träna med andra. Klart jag kommer sakna de som är här, men jag har tränat med samma personer i många år nu, säger han och fortsätter:

– Mamma och pappa har såklart varit nervösa för att jag ska flytta hemifrån när jag är 16, men de är glada för att det blev Jönköping för det är ändå ganska nära.

Inför nästa säsong flyttar Henrik till Jönköping för att simma på riksidrottsgymnasium.
Inför nästa säsong flyttar Henrik till Jönköping för att simma på riksidrottsgymnasium. Foto: Sören Turesson

Representerar stolt Lidköping

Och inte kommer Henrik att behöva vara själv heller. I Jönköping kommer han bo i lägenhet tillsammans med andra simmare på gymnasiet.

– Det känns jättebra, man är inte själv i båten direkt. Man bor ju med sina kompisar. Vem vill inte göra det när man är 16?

Något som däremot kommer vara precis som vanligt är Henriks klubbtillhörighet. Istället för att byta till Jönköpings Simsällskap kommer han fortsatt representera Lidköpings Gymnastik och Simsällskap (LGSS).

– För mig är det en stolthet att få tävla för LGSS och för Lidköping. Det är inte så många som klarar sig i en liten stad och samtidigt kan bli så bra. De flesta andra som vinner på JSM och NUM kommer från stora städer och klubbar. Därför är det en liten stolthet att jag kommit upp från en sån här liten klubb.

Artikeltaggar

Henrik KraemerLidköpingLidköpings GSSSimsport

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.