Hoppa till huvudinnehållet

Liam kom in på gymnasiet efter lång kamp: ”Läste upp betygen på en månad”

Publicerad:
Reporter Felicia Stadling
Felicia Stadling
felicia.stadling@nlt.se
Liam Alvarsson har adhd och har kämpat för att få upp betygen för att komma in på gymnasiet - och har lyckats: I höst början han på De la gardiegymnasiet.
Liam Alvarsson har adhd och har kämpat för att få upp betygen för att komma in på gymnasiet - och har lyckats: I höst början han på De la gardiegymnasiet. Foto: Sören Turesson

I vintras publicerade NLT en serie om adhd.

Då berättade Järpåskillen Liam Alvarsson, 16, om kampen i skolan och frustrationen över att kanske inte komma in på gymnasiet.

Men Liam gav sig inte - och har nu kommit in på industriprogrammet på De la Gardiegymnasiet.

Vi träffade Liam Alvarsson och hans mamma Malin i samband med vår adhd-serie i tre delar för några månader sedan. Då berättade de om en mångårig kamp för att få rätt hjälp i skolan, där Liams svårigheter var som tydligast.

Han hade framförallt svårt med koncentrationen och upplägget överlag i skolan, där eget ansvar och självständighet är en del. Något som inte passar Liam, som behöver någon som strukturerar upp och planerar åt honom.

Såg mörkt ut

I vintras låg han långt efter och betygen bestod vid tillfället mestadels av F, bland annat i kärnämnena matte, svenska och engelska. För att komma in på gymnasiet måste man ha godkänt i dessa. ”Det ser inte ljust ut inför gymnasiet”, sa Liam när vi sågs senast.

Malin och Liam Alvarsson har kämpat för att få rätt hjälp i skolan i många år och till sist lossnade det.
Malin och Liam Alvarsson har kämpat för att få rätt hjälp i skolan i många år och till sist lossnade det. Foto: Sören Turesson

Men så hände något efter att artikeln om Liam publicerades. Han fick den hjälp och stöttning som krävdes, där skolan hjälpte till med en tydlig plan och struktur. Han fick extra stöd och hejarop från många håll - och fick upp sin egen motivation.

På bara en månad vände han totalt - och fick godkänt i ämnena som behövdes för att få behörighet att söka till olika gymnasieprogram.

– Många lärare hade läst artikeln och efter den fick jag mer anpassningar och hjälp tycker jag. Sedan kände jag lite press efteråt att faktiskt få upp betygen och klara det, motivationen blev mycket bättre och då var det faktiskt inte så kämpigt.

Liam sökte därefter till Industriprogrammet - 1 juli fick han veta att han hade kommit in.

Ökat självförtroende

– Jag har fortfarande inte fattat att jag kom in. Jag har gått i tre år och trott att jag ska börja IM (Introduktionsprogram för obehöriga) så det känns gött, men pirrigt, säger Liam, som i samband med den positiva utvecklingen har fått bättre självförtroende.

– Ja, det har blivit mycket bättre och nu vet jag att jag klarar det jag inte trott att jag skulle klara.

Mamma Malin som har kämpat bredvid sonen hela tiden upplever många olika känslor, men framförallt lättnad.

Liam har hel högstadiet trott att han inte kommer kunna börja gymnasiet. Men på bara en månad pluggade han upp sina F till E i de betygen som krävdes.
Liam har hel högstadiet trott att han inte kommer kunna börja gymnasiet. Men på bara en månad pluggade han upp sina F till E i de betygen som krävdes. Foto: Sören Turesson

– Det är verkligen en sån stor lättnad, jätteskönt känns det. Jag hoppas att vi kan bidra till att göra skillnad med detta så att andra elever med diagnoser ska kunna få rätt hjälp och anpassningar utifrån sina förutsättningar, menar hon.

Nu hoppas Liam att han med sin resa och kamp ska kunna inspirera andra i samma situation.

– Jag vill säga till alla elever som har det svårt att inte de inte ska ge upp. Ta all hjälp ni kan och fortsätt kämpa.

Artikeltaggar

De la GardiegymnasietDyslexiFamiljIndustrierJärpåsLidköpingLidköpings kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.