Hoppa till huvudinnehållet

Handelsträdgården som blommade upp: ”En upplevelse att komma ut hit”

Publicerad:
”Jag vill odla själv, för då är det upp till mig hur plantan blir”, säger Håkan Holgersson.
”Jag vill odla själv, för då är det upp till mig hur plantan blir”, säger Håkan Holgersson. Foto: Julia Johansson

Strax utanför Götene ligger Kinne-Vedums Handelsträdgård, som kommit att bli större än vad grundaren Håkan Holgersson från början hade tänkt sig.

– För min del har det varit en resa och jag har lärt mig mycket. För kunden är det en upplevelse att komma ut hit, säger han.

Efter att ha arbetat som anställd på en handelsträdgård i många år bestämde sig Håkan Holgersson för att han ville driva ett eget företag, som främst bedriver odling av sommarblommor.

Året var då 1997 och det hela startade i ett litet växthus på 360 kvadratmeter, som med åren kommit att bli en odlingsyta på nära 5 000 kvadratmeter.

Kunder från hela landet

I dag har handelsträdgården en heltidsanställd och flera som under den intensiva våren hoppar in och jobbar extra, då det strömmar in kunder från hela Sverige. De levererar också blommor till kyrkorna i Skaraborg.

– Jag vill odla själv, för då är det upp till mig hur plantan blir. Det är klart att det är en press, för man vill ju leverera bra grejer, säger Håkan.

Att driva just en handelsträdgård har alltid varit en självklarhet för honom, då hans intresse för odling startade när han gick i åttonde klass.

– Jag sådde frön som jag hade hemma på fönsterblecket i mitt föräldrahem, ett par år senare köpte farsan ett växthus på fem kvadratmeter till mig och på den vägen är det.

Cirka 40 000 pelargoner odlas det på handelsträdgården varje år.
Cirka 40 000 pelargoner odlas det på handelsträdgården varje år. Foto: Julia Johansson

Fokus på tomater

Handelsträdgården bedriver inte bara odling av blommor utan även grönsaker, där tomater är den planta som kommit att bli störst fokus på.

– Vi har elva olika sorter som vi plockar och säljer till våra kunder. Vi tar även sticklingar, så kunden även kan köpa med sig plantan hem, säger Håkan.

Håkan Holgersson visar upp tomatodlingen, som består av elva olika sorters tomater.
Håkan Holgersson visar upp tomatodlingen, som består av elva olika sorters tomater. Foto: Julia Johansson

Även om man kopplar handelsträdgården till sommarväxter så har Håkan och hans medarbetare jobb att göra under hela året.

– När hösten kommer städar vi växthusen, bland annat ska alla bord tvättas. Strax efter jul levereras plantor och då startar arbetet med att odla upp dem, vilket kräver en hel del arbete.

Vill fortsätta länge

Håkan Holgersson berättar att han under åren lagt ofantligt många timmar på att driva handelsträdgården, men det finns inga tankar på att sluta.

– Framtiden är ljus och det finns såklart vision och drömmar om att utvecklas men det är tråkigt med alla regler som kommer på köpet, avslutar han.

Vattnet till blommorna cirkulerar i ett slutet system som filtreras för att sedan åter pumpas ut till växterna.
Vattnet till blommorna cirkulerar i ett slutet system som filtreras för att sedan åter pumpas ut till växterna. Foto: Julia Johansson

Artikeltaggar

BlommorGöteneKinne-VedumNyheterOdlingSommar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.