Hoppa till huvudinnehållet

Stor härva med coronatester utreds

Publicerad:
Polisen utreder en härva om falska coronatester och reseintyg. Arkivbild.
Polisen utreder en härva om falska coronatester och reseintyg. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen utreder en stor härva om falska coronatester och reseintyg. Omkring 100 000 personer kan ha drabbats, skriver Expressen och Aftonbladet.

Tre personer är häktade misstänkta för bland annat grovt spridande av smitta.

Det rör sig om ett vårdföretag som utfört PCR-tester och utfärdat reseintyg. Men testerna ska aldrig ha analyserats, enligt polisens misstankar.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har utrett vårdföretaget. Ivo ska också ha beslutat att stänga verksamheten, enligt Aftonbladet.

– Det råder sekretess och vi vill kunna utreda de misstankar som finns. Jag kan bekräfta att det pågår en förundersökning efter att vi har fått information från Ivo, säger åklagaren Alexandra Bittner till tidningen.

Tre söks

I veckan har polisen slagit till mot flera adresser i Stockholmsområdet där vårdföretaget har verksamhet.

Hittills ska sex personer vara misstänkta i utredningen som gäller bland annat grovt spridande av smitta, grovt framkallande av fara för annan och bedrägeri.

En man i 30-årsåldern, som misstänks vara huvudmannen i härvan, är anhållen i sin frånvaro. Ytterligare två personer är anhållna i sin frånvaro, skriver Expressen.

Alla nekar

Dessutom häktades tre personer i jourdomstol i Stockholm på lördagen. De är på sannolika skäl misstänkta för grovt spridande av smitta, grovt bedrägeri och grovt osant intygande.

– Samtliga förnekar brott, säger åklagaren Alexandra Bittner till TT.

Hur sammanfattar du utredningsläget?

– Jag kommer inte att lämna någon information om utredningen just nu. Vi är precis i början av den här utredningen och det finns mycket kvar att göra innan vi kommer att kunna berätta mer.

Hon vill inte heller bekräfta att det finns tre andra personer som är anhållna i sin frånvaro.

Artikeltaggar

AftonbladetBrott & blåljusCoronavirusetExpressenInrikes/utrikesIvoPCR-test

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.