Hoppa till huvudinnehållet

Premiär i division 2 - NLT har tagit tempen på klubbarna

Publicerad:
Reporter Simon Svensson-Parenti
Simon Svensson-Parenti
simon.svensson-parenti@mariestadstidningen.se
I helgen drar den lokala damtvåan igång.
I helgen drar den lokala damtvåan igång.

Fotbollens seriepremiärer duggar tätt, och på lördag är det damernas division 2 som kickar igång.

Först ut är Götene FK mot Arentorp Helås FK.

NLT har kollat läget i de lokala klubbarna.

Ifjol stormade Råda BK igenom damernas division 2 Norra Götaland. Tio segrar på tio matcher och en komfortabel uppflyttning, men även utan Råda finns det gott om andra lag att heja fram under sommar och höst.

Arentorp Helås FK, Götene FK, Sils IF och Vinninga AIF är de fyra lokala representanterna i årets serie som – likt fjolåret – avgörs genom en enkelserie.

Sil får vänta

På lördag drar det igång med mötet mellan Götene och Arentorp Helås. Senare under samma dag är det även Vinningas tur att premiärspela, borta mot Mariedals IK.

För Sil, det sista av de lokala lagen, är det premiär först den 29 juni, hemma mot Mariestads BoIS.

NLT har kollat läget med lagens tränare, och ställt sex frågor till var och en för att se var lagen står någonstans inför det som komma skall.

Fakta

Sex frågor till tränarna

1. Hur mycket har ni längtat efter seriepremiären?

2. Hur har försäsongen varit?

3. Enkelserie i år igen, hur ser du på det?

4. Hur är läget i truppen?

5. Vad har ni för målsättning för säsongen?

6. Vilka är seriefavoriter?

Fakta

Götene FK

Placering ifjol: 3:a i division 2 norra Götaland.

Nyförvärv: Jasmin Hernandez (Skara FC), Jennie Wennerdahl (Våmbs IF).

Spelarförluster: Sandra Magnusson (Sils IF).

Premiär: 19 juni, Arentorp Helås (h).

Jesper Rydh, tränare Götene:

1. Går det ens att sätta ord på det? Jag tror jag talar för alla föreningar och klubbar när jag säger att vi har längtat enormt mycket. Det är obeskrivligt skönt!

2. Vi har tränat på, tre-fyra gånger i veckan ända sedan i december egentligen. Med något undantag med fri vecka. Men i och med att vi har hållits på halster har vi hela tiden varit tvungna att träna. Så vi har tränat väldigt mycket, både på konstgräs och naturgräs.

3. En enkelserie betyder ju egentligen att det är elva finaler. Det gäller att pricka formen i rätt tid. Över en dubbelsäsong brukar man kunna se vilka som rättmätigt ligger där i toppen. Det blir lite mer chans nu, men det är lika för alla lag. Men vi hade väl kanske önskat att få ett beslut om det tidigare.

Ljusblåa Götene FK blev trea i division 2 ifjol. Blir det bättre i år?
Ljusblåa Götene FK blev trea i division 2 ifjol. Blir det bättre i år? Foto: Sören Turesson

4. Vi åkte på en knäskada på Mill (Eriksen) förra säsongen men hon hoppas kunna komma tillbaka till hösten. Utöver det ser det bra ut. Vi har bytt lite formation och så sedan förra året. Nu har vi gjort 14 mål på de två senaste träningsmatcherna. Det ser bra ut och spelarna är nöjda.

5. Det klart att målet är att tillhöra toppen, så bra ska vi vara. Om alla får vara friska och vi kan trumma igång. Sen vet jag att det är en jämn serie, det gäller att ta poäng i de jämna matcherna där det står och väger.

6. Det är jättesvårt att se var alla lag står någonstans kvalitetsmässigt, men vi är nog sex-sju lag där alla kan slå alla. Det är fler lag med i år som kan vinna. Alingsås har fått flera nyförvärv från elitettan, så det är en jäkla nivå på de om de får igång sitt. Men det känns inte som det finns en tydlig seriefavorit.

Fakta

Arentorp Helås FK

Placering ifjol: 9:a i division 2 norra Götaland.

Nyförvärv: Therese Johansson (IK Gauthiod), Matilda Fransson (Vedums AIS).

Spelarförluster: –.

Premiär: 19 juni, Götene (b)

Anders Karlsson, tränare Arentorp Helås:

1. Det känns väldigt konstigt, men samtidigt skönt att det ska dra igång. Det är det man tränar för, så det är otroligt roligt. Att se var man står någonstans, vad vår träning har gett, och skönt med publik framförallt.

2. Det har sett helt okej ut, vi har kört två gånger i veckan, ibland tre. Vi har inte haft något coronautbrott i laget men vi tog en liten paus mitt i, när det blev förlängt med restriktioner.

3. Det tycker jag är helt okej. Även om vissa tycker att det är orättvist tycker väl jag att det är det bästa man kunde göra. Bara synd att inte beslutet togs tidigare.

4. Jag är ny för i år, så jag har inte kunnat coacha de mer än i en träningsmatch, så det är lite svårt att säga. Tycker det ser helt okej ut, de har väl köpt mina tankar och idéer i alla fall.

5. Topp nio.

6. Friscopojkarna borde ju tillhöra toppen tycker jag. Sen skulle jag kunna tänka mig även Vinninga och Götene. Det är väl en topptrio där.

Fakta

Sils IF

Placering ifjol: 6:a i division 2 norra Götaland.

Nyförvärv: Alma Jallby (Skövde KIK), Sandra Magnusson (Götene FK).

Spelarförluster: Julia Morin (Jönköpings Södra).

Premiär: 29 juni, Mariestads BoIS (h).

Hanna Gustafsson, tränare Sil:

1. Jo, det klart att det är det som har stått högst upp på önskelistan, så vi är laddade. Det är jätteroligt att de släppt på det nu.

2. Den har varit lång, och det har pendlat upp och ner i motivation och träningsnärvaro. Sen tycker jag ändå överlag att tjejerna orkat att hålla i. Sen är det svårt, men det är samma för alla. Svårt att veta vart man står.

3. Just utifrån att det drar igång nu känns det rimligt med enkelserie, men det är tråkigt, man strävar alltid efter att få spela dubbelserier. Utefter förutsättningarna är det fullt rimligt, men varje match blir extra viktig nu.

Hanna Gustafsson är tränare i Sils IF.
Hanna Gustafsson är tränare i Sils IF.

4. Man har ju alltid lite småskavanker så där, men vi har försökt vila de spelare nu innan premiären så det är ändå helt okej, hoppas att nästintill alla ska vara fullt friska till premiären.

5. Målsättningen är att vi ska vara bättre än ifjol, sen är det svårt att veta hur realistiskt det är eftersom vi inte riktigt vet vart vi står jämfört med de andra lagen, men det är den (målsättningen) vi har och jobbar utefter.

6. Alingsås tror ju jag blir farliga. Sen tänker jag att Friscopojkarna bör ha ett ganska vasst lag, men det är bara min känsla.

Fakta

Vinninga AIF

Placering ifjol: 4:a i division 2 norra Götaland.

Nyförvärv: Mikaela Lieberth (IK Gauthiod), Lisa Johansson (IK Gauthiod), Moa Nyberg (Lidköpings FK), Alma Sundén (Lidköpings FK), Tea Lind (Råda BK).

Spelarförluster: Beata Söderberg (studier), Linn Åkegård (studier).

Premiär: 19 juni, Mariedals IK (b).

Anders Persson, tränare Vinninga:

1. Det klart vi har längtat, egentligen sedan vi startade här i januari. Det är mer än välkommet. Det är dödstråkigt att bara hålla på och träna. Sen är det klart, vi fattar ju läget och har gillat det också. Men att spela matcher där det gäller lite, det är lite därför man håller på. Det är skitskoj.

2. Grymt lång. Vi har tränat på, har inte haft något uppehåll utan kört på hela tiden. Gick igång i början på januari. Sen har vi kört tre dagar i veckan. Vi har haft jättebra träningsnärvaro hela tiden egentligen, och snittar 20 tjejer per träning.

3. Man har ju inte råd att göra alltför många misstag, om man nu ska försöka, först och främst, klara sig kvar i serien. Det är mycket psykologi. Börjar man dåligt, då är det tungt och inte så mycket att jobba på. Annars har man alltid 22 matcher. Nu är det inte så många matcher att tala om. Det bästa laget på pappret kanske inte blir det laget som vinner serien i slutändan ändå. Man har inte råd att göra för många dåliga matcher om man vill vara med i toppen.

Vinningas tränare Anders Persson menar att man inte har råd med för mycket misstag i en enkelserie.
Vinningas tränare Anders Persson menar att man inte har råd med för mycket misstag i en enkelserie. Foto: Sören Turesson

4. Vi har väl en trupp på 24 spelare ungefär, som är med och tränar. Vi har en konkurrens på nästan alla positioner. Det är skönt att inte stå och falla med en-två spelare, utan känna att vi har 22-23 bra spelare. Skulle egentligen kunna skjuta in vem som helst i laget.

5. Vi hade väl en ganska låg målsättning förra året, och då blev vi fyra, men nu är ett mål att hamna på övre halvan. Det är ett delmål. Sen är vi rätt klara. Vi är ett förhållandevis ungt lag så vi ska inte blicka för långt fram. Ta en match i taget.

6. Friscopojkarna kommer ju från division ett. Så de kommer definitivt vara ett topplag, sen har Skultorp ett bra lag. Skultorp, Götene och Friscopojkarna kanske. Det tror jag är topp tre.

Premiär för division 5 - NLT har kollat läget i fotbollsklubbarna

Artikeltaggar

Anders PerssonArentorpArentorp/HelåsDivision 2 norra Götaland, damerFotbollGöteneGötene FKJesper RydhSils IFVinningaVinninga AIF

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.