Hoppa till huvudinnehållet

De orsakar problem i skärgården

Publicerad:
Antalet vattenskotrar har ökat stadigt varje år, enligt kustbevakningen.
Antalet vattenskotrar har ökat stadigt varje år, enligt kustbevakningen. Foto: MAJA SUSLIN / TT

De senaste åren har vattenskotrarna på Vänern blivit allt fler och på grund av att många stannar i Sverige den här sommaren tror Kustbevakningen på en riktigt kraftig ökning i sommar.

– Det här kommer leda till problem och det finns en uppenbar risk för fler olyckor, säger sjötrafikhandläggaren Stina Karlsson.

Eftersom det inte finns lag på att registrera sin vattenskoter kan kustbevakningen inte säga hur många fler skotrar som kommer trafikera sjön den här sommaren men att det kommer öka är helt klart, säger sjötrafikhandläggaren Stina Karlsson.

– Det handlar ju om att många fler stannar hemma i Sverige under sommaren och vi vet att det sålts fler skotrar.

Vad är problemet med vattenskotrarna?

– Många nya förare som köpt eller hyrt vattenskoter vet inte vilka lagar och regler som gäller på sjön och vattenskotrarna används ofta mer som leksaker än fordon. Det hoppas på vågor, körs för fort och för nära andra båtar eller människor.

– Det har redan varit flera olyckor på Vänern, även om Lidköping varit förskonade från några allvarliga. Oftast gäller olyckorna människor som kastats av skotrarna i hög fart eller kört för nära andra, säger Stina Karlsson.

Klagomålen från allmänheten ökar också.

– Det ringer allt fler till vår ledningscentral och rapporterar om förare som beter sig illa.

Ska man ringa till er?

– Absolut, om det finns risk för olyckor på grund av vårdslös körning. Om det handlar om störande ljud kan vi inte göra så mycket åt det. Det finns inget förbud mot vattenskotrar.

Inte fler resurser

Kustbevakningens båtar patrullerar i Lidköpings skärgård så ofta de kan, men några nya resurser för att möta ökningen finns inte.

– Nej. Det hade vi förstås önskat men så är det inte. Vi kommer ha den vanliga bevakningen. Arbetet är ju händelsestyrt så vi måste vara där vi behövs bäst. Det gäller ju hela sjön.

Vad tycker du att man ska göra som nybliven ägare till en vattenskoter?

– Jag tycker att man ska läsa på om lagar och regler. Till nästa år kommer det krävas förarbevis för vattenskoter och det vore bra om fler läste på i förväg. Vill man hoppa, leka och köra fort måste man göra det där det inte finns andra. Kör längre ut i sjön, helt enkelt. Det viktigaste är att visa hänsyn till andra.

– Många underskattar nog hur starka maskiner det handlar om och hur lätt det är att orsaka en olycka.

Artikeltaggar

KustbevakningenLidanNyheterVänernVattenskoter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.