Hoppa till huvudinnehållet

Nye vd:n på Läckö: ”Här vill man vara”

Publicerad:
Läckö slott har fått en ny vd - Jan Malmgren, 54 år.
Läckö slott har fått en ny vd - Jan Malmgren, 54 år. Foto: Thomas Kühnel

Den 1 mars tillträde Jan Malmgren tjänsten som vd för Stiftelsen Läckö slott.

– Spännande och jättekul! Men utan mina medarbetare hade jag inte klarat mig alls, säger han.

Lidköpingsbo blir ny vd på Läckö slott

Efter 20 år valde Magnus Lönnroth att lämna uppdraget som vd för Stiftelsen Läckö slott. Han ersattes av Lidköpingsbon Jan Malmgren, som sedan 2018 arbetat som förbundsdirektör på Skaraborgs Kommunalförbund.

Innan dess har han disputerat i ekologi och har arbetat med hållbar samhällsutveckling i Örebro, Västerås och Varberg.

– Med min bakgrund kan jag tillföra mycket till stiftelsen. Platsen ligger mig dessutom varmt om hjärtat, här vill man vara, säger han.

Att Jan tillträtt tjänsten under pandemin ser han bara som positivt, då han menar att han har fått chansen att komma in i den nya rollen i ett bra tempo.

– Magnus gjorde en fantastisk överlämning, det var värdefullt. Jag vill förvalta det som varit men också blicka framåt.

”Vi följer alla restriktioner, så man kan känna sig trygg med att komma hit.”, säger Jan och hoppas på ett bra besöksår.
”Vi följer alla restriktioner, så man kan känna sig trygg med att komma hit.”, säger Jan och hoppas på ett bra besöksår. Foto: Thomas Kühnel

Förändring

Läckö slott är ett av Västsveriges mest besökta turistmål som, precis som alla andra, har blivit påverkade av coronapandemin.

Jan hoppas ändå på ett bra besöksår och berättar att stiftelsen har utvecklat en digital plattform, via den ska besökarna kunna planera sitt besök och boka in sig på event och guidningar.

– Vi följer alla restriktioner, så man kan känna sig trygg med att komma hit.

Den återvändande gästen kommer upptäcka att det har skett förändringar på slottet, bland annat har butiken flyttat till en ny lokal.

Inne i slottet kommer besökaren kunna ta del av tre utställningar, varav en av dem hålls av Nationalmuseum.

– Det är mitt första år och det har redan hänt massor! Och det är inte alla förunnat att få en egen utställning att visa upp, säger en stolt Jan.

Nytt för i år är en utställning av Nationalmuseum.
Nytt för i år är en utställning av Nationalmuseum. Foto: Thomas Kühnel

"Har full koll”

Som NLT tidigare rapporterat kommer det hållas konsert på Läckö slott i sommar. Den 9, 16 och 23 juli samt 6 augusti kommer fyra välkända artister uppträda.

– Vi är väldigt glada att kunna ordna detta, då vi vet att många väntar på att få uppleva konst och kultur. Det är såklart en utmaning, så det kräver att vi har full koll. Men jag tycker att det är jättekul och har som mål att fortsätta utveckla och förbättra platsen, avslutar Jan.

Patrik Krall och Fredrik Holmdahl, arrangörerna bakom ”Läckö Sessions”.
Patrik Krall och Fredrik Holmdahl, arrangörerna bakom ”Läckö Sessions”. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

Läckö slottLidköpingNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.