Hoppa till huvudinnehållet

Lagskyddat lusthus har sprickor: ”Tänk om vi gjort samma sak med rådhuset?”

Publicerad:
Reporter Martina Rask
Martina Rask
martina.rask@nlt.se
Lusthuset vid Villa Giacimina är ett av kommunens få byggnadsminnen. Nästa år ska det få det underhåll det behöver.
Lusthuset vid Villa Giacimina är ett av kommunens få byggnadsminnen. Nästa år ska det få det underhåll det behöver. Foto: Sören Turesson

”Synnerligen märkligt.” Så betraktas lusthuset och dess omgivning i Villa Giacominaparken av länsstyrelsen.

Men trots att det är byggnadsminne får det ingen bra skötsel.

– Det är inte anständigt att det står och förfaller.

Lidköpings kommun äger två byggnadsminnen. Det ena är Gamla rådhuset på Nya stadens torg och det andra är Ekeblads åttakantiga lusthus från 1790-talet.

Det är länsstyrelsen som avgjort deras värde. Vad gäller lusthuset så byggnadsminnesförklarades det 1979 liksom andra byggnader i parken, de flesta i privat ägo. Lagskyddet omfattar även parkanläggningen och dess entré med grindstolpar vid Gamla Läckövägen.

Lusthuset får inte byggas om, rivas eller flyttas utan länsstyrelsens medgivande. Det måste även hållas i vårdat skick.

Hur det står till med skicket är en fråga som funnits på servicenämndens ärendelista och som upprör och engagerar.

– Jag kan inte förstå att det inte underhållits bättre. Det är en stor skam. Tänk om vi gjort samma sak med rådhuset. Om man dröjer för länge så går det till slut inte att rädda, säger moderaten Mathias Andersson.

Ska rustas upp

Karl Wiktorsson (S), ordförande i servicenämnden har ingen avvikande åsikt.

– Nämnden är enig. Det ska rustas upp, punkt, säger han bestämt.

Efter att behovet av renovering kom upp på bordet under våren seglade lusthuset upp som en pil i prioriteringsordningen. Det finns numera med som objekt i budgeten för 2022 samtidigt som nämnden gett ”ett skarpt” uppdrag till åtgärder.

Men samtidigt visar en skadebesiktning av huset från 2018 att Lidköpings kommun vetat om att det funnits sprickor i lusthuset i snart tre år.

För det är främst sprickor det handlar om. Rapporten utförd av en konsultföretaget Kulturbyggnadsbyrån visar att det är av ”yttersta vikt” att reparera sprickor i kalkstenstrapporna. Risken finns att vatten tränger rakt in i husets konstruktion. Tidigare tätning med betong bedöms som tveksamt utförd.

Utan renovering kan det på sikt även påverka mindre sprickor i husets karaktärsfulla stenkolonner.

 • Foto: Sören Turesson
 • Foto: Sören Turesson
 • Foto: Sören Turesson
 • Foto: Sören Turesson

Synnerligen märkligt

För att utföra renoveringen på rätt sätt bör en stenkonservator anlitas och i dag finns en detaljerad renoveringsplan för ett sådant arbete.

I övrigt är hela byggnaden full av mindre och större sprickor som behöver repareras. Det gäller även innerväggarna. Lyckligtvis är både fönsterluckor och fönsterbågar i bra skick. En allmän översyn med rengöring och justering föreslås och målningar inne i huset ska konserveras.

2018 hade kommunen ännu inte upprättat en vård- och underhållsplan för lusthuset, parken och entrén vid Gamla Läckövägen, något man bör göra, enligt åtgärdsförslaget.

Lusthusets interiör betraktas som ”synnerligen märklig” och står för ett betydande kulturhistoriskt värde. Eller vad sägs om det här: rummet har två vackra handmålade rörspisar, ett schackrutigt stengolv infällt i trägolvet samt väggmålningar. Taket är av handhyvlat trä. Även en lekman kan uppleva fläkten av Claes Julius Ekeblads 1790-tal i rummet. Han har efterlämnat ett tydligt minne efter sig – väggmålningar av eklöv efter släkten Ekeblads vapen.

Anders Kindberg, fastighetschef, låser upp dörrarna för ett annars så tillbommat lusthus. Här öppnar sig ett magnifikt rum.
Anders Kindberg, fastighetschef, låser upp dörrarna för ett annars så tillbommat lusthus. Här öppnar sig ett magnifikt rum. Foto: Sören Turesson

Anders Kindberg, kommunens fastighetschef, uppger att han räknar med att det kommer satsas fem till sex miljoner kronor på lusthuset. Han tror att huset har fått vänta på underhåll på grund av renoveringen av Gamla rådhuset, som fick en slutnota på 10 miljoner kronor.

Men han är inte helt säker då han själv inte var chef 2018.

I ett medborgarförslag som kommit in under året ber en invånare kommunen att öppna upp lusthuset för allmänheten vid särskilda tillfällen som dop eller vigsel.

Det återstår att se om en renovering 2022 kan göra en sådan öppning möjlig.

– Det här är en ljuvlig plats och man slås av fastighetens jättestora potential. Lidköpingsborna har verkligen något att vara stolta över, säger Anders Kindberg.

 • Lusthuset är åttakantigt och byggdes cirka 1790.
  Lusthuset är åttakantigt och byggdes cirka 1790. Foto: Sören Turesson
 • Kalkstenskolonner som är i gott skick, men som kan påverkas om trappsprickor inte åtgärdas.
  Kalkstenskolonner som är i gott skick, men som kan påverkas om trappsprickor inte åtgärdas. Foto: Sören Turesson
 • Värdefulla rörspisar som dekorationsmålats för att efterlikna klassiska kolonner. Eklövet kommer från det Ekelövska släktvapnet. Källa: Kulturbyggnadsbyrån
  Värdefulla rörspisar som dekorationsmålats för att efterlikna klassiska kolonner. Eklövet kommer från det Ekelövska släktvapnet. Källa: Kulturbyggnadsbyrån Foto: Sören Turesson
 • Väggmålningar som bör konserveras.
  Väggmålningar som bör konserveras. Foto: Sören Turesson
 • Det krävs en utbildad konservator för att ta tillvara de gamla väggmålningarna.
  Det krävs en utbildad konservator för att ta tillvara de gamla väggmålningarna. Foto: Sören Turesson
 • Uppfriskande grin från vindflöjelns djurhuvud.
  Uppfriskande grin från vindflöjelns djurhuvud. Foto: Sören Turesson
 • Entrén till parken ingår i byggnadsminnet.
  Entrén till parken ingår i byggnadsminnet. Foto: Sören Turesson
 • Rhododendrondalen.
  Rhododendrondalen. Foto: Sören Turesson
 • Villa Giacomina - ett privatägt byggnadsminne och Lidköpings kanske finaste plats och byggnad. I huset finns några få kakelugnar sedan Ekeblads tid och någon originaltapet och annan interiör från Piperska eran. Hit kom ofta Karl XIV Johan på besök.
  Villa Giacomina - ett privatägt byggnadsminne och Lidköpings kanske finaste plats och byggnad. I huset finns några få kakelugnar sedan Ekeblads tid och någon originaltapet… Foto: Sören Turesson

Lusthuset, Ekeblad och Piper

Lusthuset och Villa Giacominaparken uppfördes av landshövdingen Claes Julius Ekeblad, Stolas ägare, omkring 1790. Omkring 1800 lät han även uppföra en bostad och huvudbyggnad i Villa Giacomina. Vid denna tid kallades fastigheten för Jerneväg.

År 1818 förvärvades Järneväg av sedermera överstekammarjunkaren Gustaf Piper, vilken redan tidigare köpt Stola. Denne lät bygga en ny huvudbyggnad till en tvåvåningsvilla i italiensk stil, samtidigt som gårdens namn ändrades till Villa Giacomina efter Pipers avlidna maka Jacquette Du Rietz.

I dag är Pipers vackra hus med flyglar i privat ägo.

Källa: Riksantikvarieämbetet

Kulturbyggnader som ägs av Lidköpings kommun

Lidköping kommun ska göra en översyn av kulturbyggnader till hösten.

Här är listan över byggnaderna:

Gamla vattentornet, Resecentrum, Lidbeckska huset med konferens och vandrarhem, Gamla Rådhuset, Scouthuset i Fredriksdalsparken.

Sjölunda, Folkets parks festhall och dansrotunda, Villa Giacominas lusthus och lada, Limtorgets tryckeri, uthus, bostadsbyggnad, ordenslokal, galleri och ateljé.

Tuns fritidsgård, De la Gardiegymnasiets skolbyggnader A, C, D och aula.

Framnäs utomhusbads hopptorn, förskolan på Hamnsgatan 10, Kylanderskolans skolbyggnader, musikpaviljong och vaktmästarbostad.

Byggnadsminne - vadå?

• Lidköpings kommun förvaltar två byggnadsminnen - Gamla rådhuset och lusthus, park och entré vid Villa Giacomina

• Ej kommunala byggnadsminnen i Lidköping är: Schougska handelsgården, Grevehuset, Villa Giacomina, Ekebo gård, Stola säteri och Silvii skola i Tun.

• Det är länsstyrelsen som utfärdar byggnadsminnen. Det finns cirka 2 500 i Sverige. Ofta är byggnadsminnena bundna till vissa skyddsföreskrifter och löpande underhåll. Länsstyrelsen har tillsynsplikt över hur det sköts. Behövs det kan myndigheten gå in med föreläggande om åtgärder.

• Genom att byggnadsminnesförklara skyddas en byggnad eller anläggning från att förstöras och ges ett lagskydd enligt Kulturminneslagen.

• Avsikten är att bevara kunskap om hantverk, arkitektur och konstnärliga värden. Byggnader blir även ett dokument i en berättelse om landets makt- och samhällsstrukturer. Tillsammans ska byggnadsminnena ge en så bred bild som möjligt av länens och landets historia.

• Statliga byggnadsminnen förvaltas av statliga myndigheter. I Lidköpings kommun är dessa objekt Läckö kungsgård och slott och Navens fyrplats.

Artikeltaggar

Bostad och byggenPolitikVilla Giacominaparken

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.