Hoppa till huvudinnehållet

Musik i sommarkväll blir av - grästorparna hungrar efter platser

Publicerad:
Reporter Emma Hurtig
Emma Hurtig
emma.hurtig@nlt.se
The Harvesters gästar återigen musik i sommarkväll.
The Harvesters gästar återigen musik i sommarkväll. Foto: Per Jonson

Harvesters, Ilaya, Juli, Martin Fogel - alla kära musiker kommer tillbaka och förgyller de somriga onsdagskvällarna under hela sommaren. Musik i sommarkväll blir av.

– Det är roligt att vi åter igen får samlas, säger Eva-Maria Malmevik, programansvarig.

Nattdaggen faller, kvällssolen sjunker och det strömmar musik ur Grästorps pastorats största kyrkor. Detta blir verklighet även i år.

In i det längsta har Grästorps pastorat hoppats på mildare restriktioner till sommaren. Nu har de kommit - 50 personer får vistas på samma plats.

Midsommarkören, under ledning av Margareta Särevik, brukar sjunga i och utanför Ås kyrka. I år startar de musik i sommarkväll med konsert i Särestads kyrka.
Midsommarkören, under ledning av Margareta Särevik, brukar sjunga i och utanför Ås kyrka. I år startar de musik i sommarkväll med konsert i Särestads kyrka. Foto: Emma Hjorth

– Vi kommer att köra musik i sommarkväll i de största kyrkorna. Kyrko- och fastighetschefen Anneli Isberg med ansvariga kyrkvaktmästare har mätt upp i kyrkorna hur många som får plats med tanke på att vi måste hålla avstånd, berättar Eva-Maria Malmevik.

Traditionellt med nytt

Detta innebär att även om restriktionerna skulle lätta ytterligare fram i sommar så kommer ändå maximalt 50 personer kunna besöka konserterna.

De största kyrkorna, Håle-Täng, Fridhem och Särestad, rymmer 50 personer och därmed är det i dessa som musik i sommarkväll kommer att hållas.

Programmet då, hur ser det ut?

– Det är traditionellt med lite nytt, förklarar Eva-Maria, och fortsätter:

– Natten före midsommar brukar hållas i Ås kyrka, men där går det bara in 24 personer, därför flyttar vi den till Särestad. Där blir det midsommarkören som framträder detta år.

Även kvintetten Wåsa gör ett kärt återbesök.
Även kvintetten Wåsa gör ett kärt återbesök. Foto: Emma Hjorth

Vidare kommer välbekanta ansikten så som Wåsa, Ilaya, Harvesters och Ingela och Ingmar Bäckström tillbaka. Nytt för i år är kulturpristagarna Anders Rane och Gaeya.

– Vi hade tur som var lite före och bokade dem före de fick kulturpriset - annars kanske de hade varit uppbokade.

Först till kvarn

Precis som i fjol kommer det vara först till kvarn till platserna. Måndagar, tio till tolv, och tisdagar 16 till 18, före onsdagens konsert kan man ringa och boka plats till stundande arrangemang. Det går inte att förboka en senare föreställning och att ringa före utsatt tidpunkt är ingen idé:

– Vi svarar inte före det är dags. Ifjol ringde folk som galningar! Vi hade fullt efter 15, 20 minuter.

Även serveringen av cider och kex efteråt ställs in för att undvika eventuell smittspridning.

Martin Fogel spelar klassisk gitarr i Särestads kyrka.
Martin Fogel spelar klassisk gitarr i Särestads kyrka. Foto: Emma Hjorth

Årets program

24 juni: Midsommarkören

30 juni: The Harvesters

7 juli: Från barnatro till psalmbok

14 juli: Ilaya

21 juli: Juli

28 juli: Hanna Sundblad och Jörgen Sundström

4 augusti: Gaeya

11 augusti: Martin Fogel

18 juli: Ingela och Ingmar Bäckström, Håkan Torpenberg, Anders Björk

25 augusti: Wåsa

Artikeltaggar

Anders RaneEva-Maria MalmevikFridhemFridhems kyrkaGaeyaGrästorpGrästorps kommunGrästorps kyrkaGrästorps pastoratHanna SundbladHåleHåle-Tängs kyrkaMartin FogelMeraMusikNöje/KulturSärestadSärestads kyrka

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.