Hoppa till huvudinnehållet

90-åriga lumparveteraner återförenade: ”Vi fick ta med våra vapen hem”

Publicerad:
Marcus Erlingfors
redaktion@nlt.se
Lumparveteranerna träffades 69 år efter värnplikten. Stående från vänster: Åke Andersson, Ulricehamn, Erik Ehn, Vara, Eric Östh, Mariestad, Sture Jansson, Stockholm. Sittande: Karl-Ivar Karlsson, Tådene
Lumparveteranerna träffades 69 år efter värnplikten. Stående från vänster: Åke Andersson, Ulricehamn, Erik Ehn, Vara, Eric Östh, Mariestad, Sture Jansson, Stockholm. Sittande: Karl-Ivar Karlsson, Tådene Foto: Thomas Kühnel

För 69 år sedan, den andra maj 1952 närmare bestämt, ryckte sex män från olika delar av Sverige in till Borås för att göra lumpen. Och än idag håller det numer 90-åriga sällskapet ihop.

– Vi började träffas igen av en tillfällighet år 2007, berättar Erik Ehn.

När vi möter upp de gamla skyttegruppcheferna och underbefälen i Tådene så fattas Åke Spetz i gänget som de själva kallar för ”kapten Rahms gossar”.

– Vår kompanichef hette Rahm, säger Ehn.

– Han var en riktig hårding, fortsätter Eric Östh.

Idag är det soligt väder och gamla vännerna sitter ute i trädgården och pratar. De brukar träffa varandra 1-2 gånger om året även fast alla är utspridda över landet. Men det har inte alltid varit så, under många år efter lumpen sågs de inte alls lika ofta.

– Vi började träffas igen av en tillfällighet 2007. Jag bor i Vara och Sture har sin syster där. Så vi mötte varandra där på cykel och stannade för att prata. Sedan har vi fortsatt att träffas, säger Erik Ehn.

Sture Jansson säger att de var ett sammansvetsat gäng även under värnplikten.

– Vi hade samma lucka, säger Jansson.

Eric Östh fyller i:

– Sedan gjorde vi repmånad ihop också.

Efterkrigstid

För snart 70 år sedan träffades de när de alla ryckte in till I 15 i Borås. Då hade andra världskriget slutat´ några år tidigare.

Det var ju efterkrigstid när ni ryckte in. Var det något som präglade försvaret?

– Ja, det var ju att ryssarna 1952 sköt ner en DC 3:a som spanade över estniskt område, säger Sture Jansson.

– De hittade ju den för några år sedan på botten, säger Eric Östh.

Tog hem vapen

Det var inte helt lugnt under tiden som de låg inne. Eric Östh berättar att de fanns en sak som var unik när de var där:

– När vi åkte hem på skördepermiss, så fick vi ta med våra vapen hem ifall det blev skarpt läge, säger Östh.

I år fyller de allihop alltså 90 år, och man kan ju lugnt konstatera att kompisgänget är unikt.

Faktum är att de redan för några år sedan, när de var och åt ärtsoppa på officersmässen i Borås, blev uppmärksammade av en kapten.

– Han sa det att det inte finns någon grupp som fortfarande håller ihop som är 85 år.... Det var vi då,nu är vi 90, avslutar Eric Östh.

Artikeltaggar

NyheterTådene

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.