Hoppa till huvudinnehållet

Vill bygga trygghetsbostäder på Skaragatan

Publicerad:
Fastighetsägarna Jörgen Ehn och Henrik Hjertberg framför fastigheten som delvis kan ge rum för trygghetsboende för äldre.
Fastighetsägarna Jörgen Ehn och Henrik Hjertberg framför fastigheten som delvis kan ge rum för trygghetsboende för äldre. Foto: Sören Turesson

Ett nytt bostadskvarter på Skaragatan i Lidköping tar ett steg framåt i planprocessen.

En ny detaljplan med plats för trygghetsbostäder är snart ute på samråd.

En av byggnaderna som ska ge plats för de nya bostäderna minns många som livsmedelsbutiken Sjölanders eller Gamla stadens livs. Här hade även Helen´s dansskola sin studio en gång i tiden.

I planområdet ingår även två bostadshus som riktar sig mot Majorsallén samt en stor parkeringsyta.

I förslaget på detaljplan som samhällsbyggnadsnämnden ska godkänna för samråd, finns nya byggnader av olika höjder som bildar en innergård. Mot Skaragatan planerar man för en kommunal mötesplats för äldre samt hemvårdens lokaler i bottenvåningen. Det är dessutom trygghetsbostäder på gång.

– Vi skulle gärna se att det blir 30-40 trygghetslägenheter på de övre våningsplanen, säger Jörgen Ehn från fastighetsbolaget Lidköping och Laken 18 AB.

Bostadskvarteret vid Skaragatan i förslaget på detaljplan. Skaragatan är den gata som passerar huskropparna överst i bild.
Bostadskvarteret vid Skaragatan i förslaget på detaljplan. Skaragatan är den gata som passerar huskropparna överst i bild. Foto: Lidköpings kommun

Ett höghus

Lägst höjd föreslås vid Skaragatan och Tunnbindaregatan, tre till fem våningar. Den högre byggnaden gestaltas med tre olika byggnadskroppar i 9, 8, och 5 våningar för att bryta ner den upplevda höjden och placeras en bit in på fastigheten där den bedöms ge mindre påverkan.

Solstudier har utförts och de visar att det främst är grannhus på norra delen av Tunnbindaregatan som får färre soltimmar under morgonen och bebyggelsen på en fastighet på Majorsallén som får färre soltimmar under kvällen.

En studie över hur husen påverkar stadsbilden från olika väderstreck, är även utförd.

– Förtätning medför alltid mer skuggverkan. Men vi har försökt placera husen så att påverkan på omgivningen blir så liten som möjligt. Vi håller oss inom normen, säger Jörgen Ehn.

Under jord

Ett källargarage för 80 till 90 bilar ska anläggas under mark och det ska bli en hel del grönytor och även större träd i innergårdarna.

Enligt förslaget måste gestaltningen av husen smälta in i övrig bebyggelse och puts och tegel i dova färger rekommenderas.

Samhällsbyggnadsnämnden avgör i nästa vecka om planförslaget ska ut på samråd.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFrenbo ABSkaragatan

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.