För mycket småplantor och skott är för den växtintresserade roligt att dela med sig av.
Den driftige kan som det glada gänget från Hyringa-Längnums bygdegård ordna en tillställning för att förmedla växterna vidare, i en så kallad blomskottsauktion.
Det skrattas och skojas på altanen i Skrehalla, Hyringa. På plats är ett gäng glada blomentusiaster samlade för att ta del av årets inkomst av vårens blomskottsauktion.
– Till att börja med höll vi till i Hyringa-Längnums bygdegård, men nu är vi hemma hos varandra och skiftar varje år. Vi har nog hållit på i minst tio år, berättar de.
En blomskottsauktion är precis vad det låter som att det är. En auktion med en utropare där det är olika former av blomskott som ropas in av deltagarna.
Dahlior, tomatplantor, inomhusväxter, till och med purjolök och mycket, mycket mer fanns att kamma hem detta år. Helt enkelt blomskott som man har i överskott, skulle man kunna säga.
– Det är inte så mycket som går över 40, 50 kronor och de billigaste kostar tio kronor.
Men gemenskapen och växtintresset frodas och finns det mycket av i gänget.
De inkomster som fås - som årets 1 135 kronor - används till något gott. Tidigare år har de åkt ut för att äta, men på grund av covid-19 har det i stället blivit kalasande hemmavid, denna gång med exotisk planka, potatisgratäng och rabarberkaka.
– Ett år hade vi trerättersmiddag med vinprovning. Då stod en lång kö med alla herrarna här utanför efteråt och väntade på att hämta sina damer, minns det glada gänget.
Blomskottsauktionen är en förgrening ut från Hyringa-Längnum bygdegårds tidigare syauktioner. Då fanns en syjunta som flitigt arbetade med att sy, sticka, brodera, virka fram diverse hantverk som såldes på auktionen i bygdegården.
Så småningom blev auktionerna utbytta mot de nu sedvanliga basarerna med tillhörande Lucia-tåg och försäljning av bland annat de uppskattade havrenekarna. Syjuntans auktion ändrade riktning till som tidigare nämnt blomskottsauktion.