Hoppa till huvudinnehållet

Mångsysslaren Anna fyller 30 år

Publicerad:
Anna Johansson trivs bra bakom mixerbordet.
Anna Johansson trivs bra bakom mixerbordet. Foto: Thomas Kühnel

På söndag fyller hon 30 år, och trots hennes unga ålder så har hon redan varit med om mycket. Allt från teater till sport till att skriva musik. Men en av de solklara höjdpunkterna kom för fem år sedan.

– 2016 blev jag svensk mästarinna i bowling, säger Anna Johansson, som bland annat jobbar med den tekniska biten på Teaterfikets föreställningar.

Helt klädd i svart och med en röd keps på huvudet går Anna Johansson runt i Teaterfikets lokaler. Hon visar upp teatersalen och går mot mixerbordet. Hon har ett stort leende på läpparna, samtidigt som hon säger:

– Här är mitt hus, det tekniska är min grej.

På söndag fyller hon 30 år, men åldern är inget som bekymrar henne överhuvudtaget.

– Det är väl ingen ålder. Det känns underbart.

Det stora kalaset sker på lördag, med släkt och familj hemma hos föräldrarna i Götene. Precis så som det brukar vara, fast denna gången utomhus av uppenbara skäl.

– Det blir ett vanligt firande, med mat och chokladtårta med bananer på, säger hon.

Diagnosen en lättnad

Anna har en lätt utvecklingsstörning med drag av autism. Något som hon fick reda på först för åtta år sedan. En jobbig tid, berättar hon.

– Jag blev väldigt aggressiv och förstod inte vad jag hade för funktionsvariation. Men det blev en lättnad att få reda på vad jag har, för nu kan jag förklara det för alla andra.

Personer med autism kan ha svårt att tolka det sociala samspelet. Trots det känner Anna att det är något hon vill vara en del av.

– Jag kan få lite ångest och panik av att bo ensam, för egentligen känner jag att jag vill bo på ett gruppboende.

Anna Johansson.
Anna Johansson. Foto: Thomas Kühnel

Fler än ett intresse

Hon är uppvuxen i Götene, men bor numera i Lidköping. Idag arbetar hon måndag till fredag på Teaterfiket. Hon fastnade för teater, musik och skapande för ungefär 14 år sedan, när hon började estetprogrammet i Lidköping.

– Jag kände att det var spännande, för det var dator, bild, musik och teater och allting hänger ihop. Då kände jag att detta vill jag göra.

Men det hon gillar mest med produktionerna – det vill säga tekniken – skapade hon ett intresse för redan som liten.

– Min pappa är datortekniker, så det började jag med tidigt. Och när vi har föreställningar är jag med och spelar, samtidigt som jag sköter tekniken.

Det finns dock ytterligare en sak hon brinner för. Anna lyser av glädje när Helene Winberg, projektledare för Teaterfiket, säger:

– Du är ju bowling!

Efter att hon slutade spela fotboll för tio år sedan, började hon istället med bowling.

– Jag gillar bollsporter väldigt mycket, och efter ett tips så testade jag på bowling i tre dagar. Då kände jag att detta är min grej.

Sedan har intresset bara vuxit sig starkare, idag har hon till exempel åtta egna klot. Det hon framförallt gillar med sporten är tävlingsinstinkten – att hon går in i sin egen bubbla och kan koncentrera sig på att vinna. Och vinnarmentaliteten har hon. Det bevisades 2016, när hon nådde karriärens bästa resultat hittills – då hon blev svensk mästarinna i bowling för handikappföreningen Team Kinnekulle.

– Jag kunde inte tro att det var sant. Jag blev chockad och kände ”wow, vann jag verkligen?”. Sedan sa pappa att ”ja, du vann!”, för han brukar vara med så att jag kan koncentrera mig bättre.

"Håller på och läser och läser”

Även om det inte är så mycket tävlingar just nu, har Anna ändå mycket att göra. Nästa vecka ska hon och resten av gänget på Teaterfiket hålla en föreläsning om livet för ett antal stödpedagoger i Skövde. Samtidigt studerar hon för att kunna ta körkort för mopedbil i september.

– Jag håller på och läser och läser. Det är nästan så jag spyr på det...

Men framförallt väntar kalaset på lördag och födelsedagen på söndag, något hon ser mycket fram emot.

Fakta

Anna Johansson

Född: 1991

Bor: Lidköping

Familj: mamma, pappa, bror, hund och katt

Intressen: bowling, ljudtekniker, spel

Favoritmat: tacos

Favoritmusik: blandat

Favoritfilm: skräck

Artikeltaggar

Daglig verksamhetFamiljLidköping

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.