Hoppa till huvudinnehållet

Tunga tapp för Laik: ”Vår metod är inte att betala spelare”

Publicerad:
Reporter Carl Söderström
Carl Söderström
carl.soderstrom@nlt.se
Johan Karlsson, spelmotor i Laik, har bestämt sig för att sluta med bandyn.
Johan Karlsson, spelmotor i Laik, har bestämt sig för att sluta med bandyn. Foto: Sören Turesson

I princip hela det rutinerade gardet har lämnat.

Nu tvingas Laik tänka nytt - och ungt.

– Vår metod är inte att betala spelare för att de ska spela med oss. Vi vill vara duktiga på att utveckla dem, säger tränaren Jesper Bryngelson.

I mars 2020 kvalade Lidköpings AIK för att ta klivet upp i elitserien. När säsongen 2021/22 rullar igång kommer klubbens A-lagstrupp bara att innehålla en spelare (Henrik Larsson) som var med på den resan.

Resten är nytt.

– Vi har fått fylla på med yngre spelare. Just nu är vi 14 i truppen. Vi kommer att fortsätta med samarbetet med Villa, men jag och ”Sparris” (Jonas Johansson, Villas klubbdirektör) har inte satt oss ner och pratat detaljer, säger Jesper Bryngelson.

Lång lista

Listan över rutinerade spelare som har lämnat är lång. NLT har tidigare berättat att Christoffer Norin har bestämt sig för att pröva lyckan i den allsvenska konkurrenten Gripen och att Elliot Fröjd lyssnat på elitserienykomlingen Rättviks locktoner.

– Vi kan inte konkurrera med Gripen, som vill upp i elitserien. Elliot ville också kliva vidare, och jag tycker att det är rätt väg att gå, säger Jesper Bryngelson.

Men det är fler som har valt att avbryta satsningen. Den rutinerade försvararen och skarpskytten Marcus Ottosson, som gjorde comeback förra säsongen, har tackat för sig.

Marcus Ottosson har bestämt sig för att sluta.
Marcus Ottosson har bestämt sig för att sluta. Foto: Sören Turesson

Detsamma gäller Simon Artig och nyckelspelaren på mittfältet, Johan Karlsson.

– De kände att de behövde lägga mer tid på familjen, och det är ju inte något som vi kan konkurrera med, säger Jesper Bryngelson.

Ska tänka nytt

Med fem - rutinerade - startspelare ut tvingas Laik tänka nytt. Klubben har tidigare förknippats med en miljö att utvecklas i, ett spår som nu kommer att förstärkas.

På plussidan finns Tobias Augustsson, Hugo Behlander, Linus Hagman, Erik Tengström och Oliver Hellgren, som var Villas spelare den förra säsongen, samt Simon Fröjd från Motala.

Färre spelare

Klubben kan ha ytterligare något namn på väg in, men i stort är det svårt att värva. Det beror dels på att elitserien innehåller fler lag, dels att division 1 stod stilla den förra säsongen.

– Lagen som gick upp i elitserien har plockat till sig spelare. I allsvenskan har det varit rätt så tyst. Jag tror att många lag har svårt att få ihop en trupp. Det finns ju färre spelare att välja mellan, säger Jesper Bryngelson.

Rent sportsligt, vad hoppas ni på i vinter?

– Det är svårt att svara på. Vi kommer att få jobba stenhårt för att ligga i mitten.

Fakta

Lidköpings AIK

Tränare: Jesper Bryngelson.

Nyförvärv: Tobias Augustsson, Hugo Behlander, Linus Hagman, Oliver Hellgren, Erik Tengström (mv), Simon Fröjd.

Förluster: Christoffer Norin, Gripen, Elliot Fröjd, Rättvik, Johan Karlsson, slutar, Simon Artig, slutar, Marcus Ottosson, slutar, Alex Ahlström, slutar, Ludvig Gustafsson, klubb ej klar, Isak Fredén, klubb ej klar.

Fler matcher för Laik: ”Det måste få kosta”

Artikeltaggar

BandyLidköpings AIK

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.