Har skrivit en krönika om dagen - i ett år: ”Bästa jag gjort”

Publicerad:
Thomas Sjögren Amcoff från Friel har skrivit en krönika om dagen i ett år. Nu drömmer han om att ge ut dem i bokform. Foto: Thomas Kühnel

Varje dag i ett år har Thomas Sjögren Amcoff skrivit och publicerat en krönika. Nu drömmer han om att få ge ut dem i bokform.

– Det är förhoppningen, säger Thomas.

När Thomas Sjögren Amcoff, 54, från Friel drabbades av fysisk sjukdom valde han att säga upp sig från jobbet för att läka. När han frisknade till, blev det dags att söka jobb - men så fick han en idé: Att påbörja ett projekt inom sitt absolut största intresse, intresse, skrivandet.

Projektet är i hamn

Ett år senare har han skrivit en krönika om dagen, totalt 365 stycken.

– Det är det bästa jag har gjort. Att jag under ett års tid har fått ägna mig åt mitt intresse har varit väldigt skönt på många olika sätt. Jag har alltid haft mycket inom mig och att skriva hjälper mig att få ur mig allt, berättar han.

Krönikorna har publicerats på såväl Thomas sociala medier som på hans hemsida, vilka har tagit form under sju rubriker: Bildning, egna reflektioner, egen utveckling, kåserier, ledning och styrning, skolutveckling samt hans egenskrivna bok om ledarskap. Dessa ämnen är Thomas absoluta hjärtefrågor, något som hans yrkesmässiga bakgrund som officer och skolledare har hjälpt till med.

Har utvecklats under året

– Det är väl framför allt i min roll som skolledare jag blivit en förkämpe för vikten av att förkovra sig genom att läsa och skriva. Och att ha fått skriva om det jag brinner för, har gjort mig till en bättre skribent och utvecklat mig på ett sätt som har gjort mig till en bättre make och person.

Thomas menar att skrivandet inte nödvändigtvis måste ta vid när man har inspiration: ”Det handlar inte om inspiration har jag insett. Det handlar om att bestämma sig”, berättar han.
Thomas menar att skrivandet inte nödvändigtvis måste ta vid när man har inspiration: ”Det handlar inte om inspiration har jag insett. Det handlar om att bestämma sig”, berättar han. Foto: Thomas Kühnel

Varje krönika ligger i genomsnitt på cirka 950 ord. Det innebär, efter Thomas beräkningar, att han har skrivit drygt 350 000 ord.

Hur får du inspiration att skriva varje dag?

– Det handlar inte om inspiration har jag insett. Det handlar om att bestämma sig. Ibland har de varit trögt och jag har suttit framför skärmen och inte vetat vad jag ska skriva. Men till slut kommer en rubrik till mig och då börjar jag skriva bara.

Vid projektets start trodde Thomas att han inte skulle orka hela vägen, men det fick han motbevisat för sig.

”Jag höll i”

– Jag trodde absolut att jag skulle strunta i det, den känslan hade jag efter att ha skrivit 12-13 krönikor. Men jag höll i, och ju mer jag skrev, desto svårare blev det att sluta.

Efter projektet har han nu landat i att han vill ge ut en bok med sina 85, enligt honom, bästa krönikor. Samtidigt hoppas han att projektet kan sporra fler till att skriva.

Nu hoppas Thomas att något förlag ska nappa på hans bokmanus, och samtidigt locka fler till att lägga tid på sitt skrivande.
Nu hoppas Thomas att något förlag ska nappa på hans bokmanus, och samtidigt locka fler till att lägga tid på sitt skrivande. Foto: Thomas Kühnel

– Jag hoppas att det kan locka fram motivationen hos människor som vill ta tag i sitt skrivande, och se att det är möjligt att ro i land det man drömmer om. Nu är ju det en önskedröm jag har att ge ut en bok, men jag tänker hålla fast vid den och tänker inte ge upp, avslutar Thomas Sjögren Amcoff bestämt.

Thomas Sjögrens krönika: ”Jag har köpt en ny klänning”

Artikeltaggar

FamiljFörsvaretFrielLidköpingLidköpings kommunPersonlig utvecklingSkrivandeStora LeveneThomas Sjögren AmcoffTunVara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare