Hoppa till huvudinnehållet

Förskoleklassen blir den nya ettan

Publicerad:
Regeringens särskilda utredare Eva Durhan överlämnar utredning om en tioårig grundskola till utbildningsminister Anna Ekström vid en presskonferens i Rosenbad på måndagen.
Regeringens särskilda utredare Eva Durhan överlämnar utredning om en tioårig grundskola till utbildningsminister Anna Ekström vid en presskonferens i Rosenbad på måndagen. Foto: Anders Wiklund/TT

Hej då förskoleklassen, om ett antal år ska du och dina sexåringar in i grundskolan.

2026 föreslås den första kullen sexåringar börjar.

Förskoleklassen är sedan några år obligatorisk och det innebär att barn har skolplikt från höstterminen det år de fyller sex år. Men förskoleklassen är sin egen skolform och inte en del av grundskolan. Det har sina brister, enligt regeringens utredningsuppdrag.

Det finns till exempel inga uttalade kunskapskrav på barnen i förskoleklassen och de har också färre timmar i skolan än vad lågstadieeleverna har.

Mer tid för att lyckas

Men om förskoleklassen får bli årskurs ett i grundskolan, och lågstadiet alltså blir fyraårigt, får sexåringarna samma rätt till strukturerad undervisning och särskilt stöd som grundskolebarnen. Det i sin tur skulle öka förutsättningarna för att fler elever kan lämna grundskolan med godkända betyg, enligt regeringens direktiv.

Att göra grundskolan tioårig kräver dock en hel del förberedelser och tid. Timplanen för lågstadiet måste utökas och undervisningen för sexåringarna – de nya ettorna – anpassas efter deras spring i benen och behov av lek.

Utredningen som på måndagen lämnades över till utbildningsminister Anna Ekström vid en pressträff föreslår att den garanterade undervisningstiden totalt sett ska utökas med 534 timmar i grundskolan och motsvarande skolformer, när grundskolan i stället blir tioårig.

Det motsvarar tre timmar undervisning per skoldag i vad som blir nya årskurs 1.

Fortbildning av lärare

En viktig fråga är även vilka behörighetskrav som ska gälla för lärare som undervisar sexåringarna.

Av de som nu arbetar i förskoleklassen är hälften förskollärare och de kan behöva fortbildning för att vara behöriga för undervisning av sexåringar i grundskolan. På motsvarande sätt kan lågstadielärare behöva fortbildning för att kunna anpassa undervisningen till sexåringar. Regeringen bedömer att det behövs övergångsbestämmelser, eftersom det råder sådan lärarbrist.

Utredningen förslår att de bestämmelser som gäller för behörighet att undervisa i grundskolans årskurs 1–3 också ska gälla för behörighet att undervisa i grundskolans nya årskurs 1–4.

Övergångsperiod

Det föreslås vidare att en förskollärare som har en anställning i förskoleklass senast 30 juni 2026, och som är behörig att undervisa i klassen enligt gällande bestämmelser, även ska var behörig att undervisa i nya årskurs 1 under en övergångsperiod om fem år.

Utredningen vill även att Skolverket får i uppdrag att tillsammans med lärosäten erbjuda den fortbildning som ger förskollärare med minst fem års erfarenhet av arbete i förskoleklassen eller nya årskurs 1 behörighet i årskurs 1 och 2

2026 föreslås den första kullen sexåringar börja i vad som blir den nya grundskolan.

– Jag ser fram emot att mer djupgående ta del av förslag i betänkandet. Regeringen och samarbetspartierna är överens om att vi ska återkomma till riksdagen med ett lagförslag om att införa en tioårig grundskola. Det arbetet påbörjas nu, kan man säga, men den här gedigna utredningen som vi har fått på vårt bord, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) på en pressträff.

Anna Lena Wallström/TT

Förskoleklass

Antalet elever i förskoleklass var nära 122 000 läsåret 2019/20.

Knappt elva procent av förskoleklasseleverna gick i fristående skolor.

Drygt 26 procent av förskoleklasseleverna hade ett annat modersmål än svenska.

Andelen behöriga lärare och förskollärare i förskoleklass var 84 procent.

Källa: Skolverket

Artikeltaggar

Anna EkströmSkola och utbildningSverige

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.