Åtgärder på gång efter arbetsmiljöanmälan på Fredriksdalskolan

Publicerad:
Lärarfacken i Lidköping har gjort en så kallad 6:6 a-anmälan om arbetsmiljöåtgärder på Fredriksdal.

Skolledningen behöver göra mer för arbetsmiljön på Fredriksdalskolan under coronapandemin. Det anser Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet som har lämnat in en begäran om åtgärder. Efter ett möte parterna emellan är tonen positiv.

– Vi har en samsyn i det här. Både facket och arbetsgivaren vill göra det bästa av situationen, säger Björn Olsson, huvudskyddsombud för Lärarförbundet.

Det är egentligen inte den senaste tidens smittspridning på Fredriksdalskolan, där en klass gått har fått gå över till distansundervisning, som ligger till grund fackens offensiv, även om den så klart ställer saker och ting på sin spets.

– Det råkar sammanfalla, men det är mer ett långsiktigt tänk bakom det här. Under hela terminen har man behövt ha mer åtgärder, säger Alexander Gaute, huvudskyddsombud för Lärarnas riksförbund och skyddsombud på skolan, och nämner ökade initiativ för minskad trängsel, bättre möjligheter till vädring och ventilering samt ett tätare samarbete med de fackliga parterna och personalen kring hanteringen av coronasituationen som något av det som efterfrågas.

”Har samsyn”

Syftet med anmälan är att få till en dialog med arbetsgivaren och så har också skett. Ett möte hölls på onsdagen och efteråt är tongångarna positiva.

– Vi har i detta läge en samsyn. Skolan kommer att införa fler åtgärder för att begränsa smittspridningen, säger Björn Olsson.

Ett lyckat möte från er horisont?

– Ja det tycker vi, men nu är det upp till arbetsgivaren också att genomföra det här, och där vill vi se en samverkan med personalen.

Även rektor Anneli Jonsson uttrycker sig positivt om dialogen.

– Vi hade ett konstruktivt och bra möte i går (läs: onsdag) och vi har jobbat vidare här i verksamheten i dag och kommer att jobba vidare nästa vecka för att hitta bra åtgärder tillsammans.

Snabba åtgärder

Det är när flera coronafall konstateras i en grupp som det är aktuellt att gå över till distansundervisning, vilket har skett på både Ruden och Fredriksdal den senaste tiden. Björn Olsson framhåller att det är viktigt med snabbt agerande i sådana lägen.

– Det behöver ske fort så att man bryter de här smittkedjorna, säger han.

I de besluten har Smittskydds råd varit vägledande, men Björn Olsson påpekar att skolan också har ett arbetsgivaransvar att väga in som inte nödvändigtvis rimmar med vad Smittskydd säger.

– På De la Gardie har vi ju ett annat läge. Smittskyddet har ju sagt att vi ska ta in fler elever, men skolan och utbildningsnämnden har ändå varit lite mer restriktiva. Det kanske är något liknande vi tänker för grundskolan när det ser ut som det gör med smittspridningen, säger han.

Artikeltaggar

FredriksdalskolanHögstadiumLärarförbundetLärarnas riksförbundLidköpingSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare