Media sprider skräck kring corona

Insändare
PUBLICERAD:

Det är naturligtvis förskräckligt när mänskligheten drabbas av pandemier, som leder till att många blir allvarligt sjuka eller i värsta fall dör.

Men media utmålar coronaepidemin som värsta digerdöden utan att ge den rimliga dimensioner. Jämmer och elände har ofta varit sensationspressens skötebarn och idag tycks det ha smittat av sig på de flesta media som rapporterar om coronaepidemin. Hur illa är det då?

Man kan läsa om det otroliga antalet döda i Indien. 300 000 hittills. Då ska man också veta att det bor otroligt många människor där. Och översatt till antalet döda per miljon invånare blir det cirka 200. Jämfört med i Tjeckien cirka 2 700, vilket är mer än 10 gånger fler. Eller jämfört med i Sverige knappt 1 400. Indien hör alltså långt ifrån till de mest drabbade länderna. Media utnyttjar ändå siffrorna från Indien till sensations- och skrämselrapporter.

När det gäller beskrivning av effekter av olika vaccin ligger ofta tonvikten på biverkningar. Den ena värre än den andra. Och hur mycket myndigheter och sjukvården än försöker förklara att nyttan av vaccin är väsentligt mycket större än nackdelarna, så finns det ingen rimlig avvägning om detta i media. Ett dödsfall, är en katastrof för dem som drabbas, men det är inte bara coronavaccin som kan få sådana högst oönskade effekter. Alla vaccin eller medicinska ingrepp innebär risker. Men andra fall än av coronavaccin nämns inte ofta. Särskilt inte nu under den pågående pandemin.

Effekten av vad som skrivs och sägs i media medför att många blir oroliga för det som nästan utmålas som jordens undergång. Och än värre blir många rädda för att vaccinera sig över huvud taget eller med ett visst utpekat vaccin. Det förvärrar dessvärre både smittspridning och antalet som drabbas.

Under den tid vi nu genomlever borde alla med medialt genomslag bidra till att ge en objektiv och reell bild av coronapandemin och verka för att i möjligaste mån lugna oss läsare och lyssnare. Pandemin är en ovanligt elakartad sjukdom, men den är långt ifrån vad som ibland drabbat mänskligheten i form av pest och kolera.

Följ alla rekommendationer om hur man minskar smittspridningen, vaccinera dig så snart tillfälle bjuds och se fram emot den dag vi kan börja leva ett normalt liv med nära och kära, på arbetsplatser och på publika evenemang. Och ta medias rapporter med en stor nypa salt. De överdriver och skräms så de borde skämmas.

Magnus Carle

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.