Olinsgymnasiet i digital träff med talmannen

Publicerad:

Olinsgymnasiet var en av två svenska skolor som fick stipendium för att arbeta med den Interparlamentariska unionens historia, och eleverna hade sett fram emot att få besöka riksdagens talman Andreas Norlén i Stockholm.

Men pandemin satte stopp, och de fick de nöja sig med att redovisa sitt arbete digitalt.

– Det är som det är och vi som går på media fixade snabbt en studio så sändningen blev i toppklass, säger Edvin, en av de elever som deltog i redovisningen.

Avsikten med stipendierna är att sprida information om det globala interparlamentariska samarbetet som riksdagen är engagerad i. Elevernas konkreta uppgift har varit att sammanställa en presentation om IPU:s historia, skildra organisationens största framgångar, samt även skildra talmannens engagemang inom IPU och den nuvarande svenska IPU-delegationen och dess arbete.

– Tanken är bland annat att eleverna ska gestalta hur Sverige jobbar med demokrati, utifrån sin egen målgrupp, säger Cecilia Widegren, moderat riksdagsledamot från Norra Vånga som leder riksdagens fondförvaltning.

Fixade studiomiljö

Sedan drygt två år tillbaka utlyser riksdagen några gånger per år gymnasiestipendier. Förra våren var det friskolan Olinsgymnasiet i Skara och Procivitas privata skola i Helsingborg som kvalificerade sig för det här stipendiet.

Sju av eleverna på Olinsgymnasiet skulle då ha rest till riksdagen för att träffa talmannen och redovisa sitt arbete. Men pandemin satte stopp.

Nu blev det inte heller någon resa den här våren, och därför genomfördes redovisningen för talmannen digitalt. Eleverna satte själva upp en liten studiomiljö i Olinsgymnasiets aula för att representera skolan på bästa sätt inför talmannen.

– De gjorde väldigt bra ifrån sig, de var jätteduktiga, säger Cecialia Widegren.

Eftersom eleverna har ytterligare ett låsår kvar kommer de istället att använda stipendiet på 6000 kronor till en studieresa till Stockholm med hela klassen kommande läsår.

179 medlemmar

Interparlamentariska unionen, IPU, är en global organisation för självständiga staters parlament. Den grundades i början av 1900-talet i syfte att arbeta för fred och mellanfolkligt samarbete. Organisationen har för närvarande 179 nationella parlament som medlemmar.

Artikeltaggar

OlinsgymnasietSkaraSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare