Hoppa till huvudinnehållet

Thea Filipsson satsar vidare inom fälttävlan

Publicerad:
Thea Filipsson med hästen Dance With Me.
Thea Filipsson med hästen Dance With Me. Foto: Sören Turesson

Thea Filipsson, 18, kan bli en del av Svenska Ridsportsförbundets stora satsning på fälttävlan.

Men huvudpersonen själv är lugn som en filbunke.

– Det finns alltid lite nerver, men jag är inte någon som blir jättenervös egentligen, säger den hästtokiga Lidköpingstjejen.

2019 startade Svenska Ridsportförbundet ett projekt tillsammans med Swedish Warmblood Association (SWB), som de valde att kalla ”Unga fälttävlanstalanger”.

En långsiktig satsning på svensk fälttävlan där målet är att få med hästar på unghäst-VM och stora internationella mästerskap, och en satsning som Lidköpingstjejen Thea Filipsson, 18, direkt blev intresserad av.

– Ja, det var något för mig, men jag var lite tveksam på hästen först, säger hon.

Hästen Dance With Me – som ägs och föds upp av Jenny Karlsson – gillar både hoppning och terrängridning men Thea visste inte om den hade det som krävs.

Vidare till nästa uttagning

Men hon skickade in en ansökan till projektet i form av en videofilm, där hennes häst bedömdes utifrån olika aspekter för att domarna skulle få en uppfattning om hästen har potential eller inte.

Lyckligtvis för Thea gillade den välkända juryn – bestående av Fredrik Bergendorff, Göran ”Yogi” Breisner och Anne Persson – det de såg av Dance With Me, så ekipaget har nu gått vidare till nästa selektering.

– Och så fick jag lite synpunkter. Några saker som var bra och några som kan bli bättre, berättar Thea.

Thea Filipsson med hästen Dance With Me.
Thea Filipsson med hästen Dance With Me. Foto: Sören Turesson

Uttagning under sommaren

Selekteringen kommer äga rum någon gång i augusti-september, och eftersom ansökan fortfarande är öppen är det ännu inte klart hur många som tar sig dit, men blir det som ifjol kommer det bli tuff konkurrens om platserna.

– Förra året fick vi in filmer på 47 olika hästar. Då gick ungefär 20 till selekteringen, och därifrån gick kanske sex vidare. Det är ganska höga krav, säger Lottis Levin, som är administratör för projektet ”Unga fälttävlanstalanger”.

Höga krav och tuff konkurrens, men Thea är alltjämt lugn inför det som stundar.

– Det finns alltid lite nerver, men jag är inte någon som blir jättenervös egentligen.

Visning om några veckor

Det är fortfarande ett tag kvar till selekteringen i sommar, men om bara några veckor får faktiskt Thea chansen att visa upp Dance With Me ytterligare.

Då arrangeras nämligen en så kallad unghästvisning. Ett utmärkt tillfälle för att få ännu mer feedback.

– Då får man lite kommentarer och ser om man blir godkänd, säger Thea, som efter visningen kommer ge Dance With Me lite välförtjänt paus från träningen:

– Hon kommer få gå på sommarvila så hon får vila både huvudet och kroppen medan hon fortfarande växer. Det är viktigt att inte stressa med hästarna.

  • Foto: Sören Turesson
  • Foto: Sören Turesson
  • Foto: Sören Turesson
Hoppar vidare mot drömlivet - via Nederländerna

Artikeltaggar

FälttävlanHästsportThea Filipsson

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.