Hoppa till huvudinnehållet

Beslut inom en månad om solcellspark

Publicerad:
Länsstyrelsen tar ställning till Helios Nordic Energy AB:s ansökan om att få bygga solcellsparken i Stenum inom en månad.
Länsstyrelsen tar ställning till Helios Nordic Energy AB:s ansökan om att få bygga solcellsparken i Stenum inom en månad. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Länsstyrelsen tar ställning till Helios Nordic Energy AB:s ansökan om att få bygga solcellsparken i Stenum inom en månad.

– Antingen blir det ett godkännande, ett föreläggande om försiktighetsmått eller ett förbud, säger John Dagobert, landskapsarkitekt och naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Han vill i dag inte säga vad det lutar åt.

– Jag kan inte föregå beslutet.

Flera av de boende som direkt eller indirekt kommer att beröras av den jättelika solcellsparken har hört av sig till länsstyrelsen med synpunkter om både själva projektet och det faktum att Helios Nordic Energy AB inte har gått ut med någon information.

Men länsstyrelsen kommer inte att kunna väga in de här synpunkterna i sitt beslut, hur många det än är som protesterar.

– Det vi prövar i det här fallet är påverkan på naturmiljön, vår prövning handlar enbart om naturvärden, säger John Dagobert.

Jämför med vindkraft

Eftersom det ibland handlar om rejäla anläggningar med tusentals moduler, som i det här fallet, kan man enligt John Dagobert tala om ett ”hål i lagstiftningen”.

– Allmänheten tycker ju att det här är synpunkter som borde vägas in i prövningen. Det är lite som att jämföra med etableringen av vindkraft, där de närboende har ett ord med i laget.

Ett godkännande av länsstyrelsen går rent formellt att överklaga. Men frågan om vem som har klagorätt avgörs av domstol.

– Spontant känns det tveksam om en enskild närboende skulle ha det, säger John Dagobert.

Vill bygga jättelik solcellspark i Stenum - inga grannar informerades

Konflikt i onödan

I det här fallet har kommunen lika lite att säga till om som de närboende.

– Vi har väl ingen legal rätt att klandra företaget sett till det regelverk vi har, och vi vet heller inte vad de har för strategi. Men det förefaller märkligt att ett företag planerar så hör stora saker utan att informera de närboende och kommunen, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Leif Brohede (KD).

Genom bristen på information har energibolaget enligt Leif Brohede skapat en konflikt, helt i onödan.

– Det är möjligt att det här är ett ärende som bara berör länsstyrelsen, men jag misstänker att det ändå blir ett samtalsämne inom det ansvarsområde vi har i nämnden, säger han.

Artikeltaggar

LänsstyrelsenLeif BrohedeNyheterSkaraSolcellsparkSolenergiStenum

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.