Hoppa till huvudinnehållet

Lärarförbundet om coronaläget: ”Medlemmar är oroliga”

Publicerad:
Björn Olsson, huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Lidköping, vittnar om coronaoro hos medlemmarna.
Björn Olsson, huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Lidköping, vittnar om coronaoro hos medlemmarna. Foto: Sören Turesson

Att begränsa de sociala kontakterna och att hålla avstånd har blivit en del av coronavardagen. I skolans värld kan det dock vara svårt att följa de rekommendationerna och hos många lärare finns en olust kopplat till utsattheten.

– Det vi fått till oss från medlemmar är att de är oroliga för att bli smittade, säger Björn Olsson, huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Lidköping.

Medan man i stora delar av det övriga arbetslivet sitter på hemmakontoret har lärarkåren i mångt och mycket jobbat på i skolorna där de sociala kontakterna på grund av yrkets natur är många. Och grundskollärare är också en yrkesgrupp med betydligt fler coronafall än genomsnittet, visar Lärarnas riksförbunds genomgång av Folkhälsomyndighetens statistik.

Oroliga medlemmar

Att det finns en oro, inte minst i Lidköping där flera klasser fått gå över till distans på grund av smitta den senaste tiden, är därmed inte överraskande.

– Det vi på Lärarförbundet har fått till oss från medlemmar är att de är oroliga för att bli smittade. Sedan ska jag säga att skolan har gjort många åtgärder. Till exempel på Rudenschöldskolan där man delat in skolan i olika delar som eleverna ska hålla sig till. Men det är klart att när det blir smitta är det allvarligt och då blir våra medlemmar oroliga för att bli sjuka, säger Björn Olsson, huvudskyddsombud.

Han konstaterar att det är svårt att i alla lägen hålla avstånd till eleverna – något han själv upplever i lärarrollen på elprogrammet.

– Det går inte att bara bedriva katederundervisning. Ibland behöver man komma nära eleverna när man ska visa något och handleda. Sedan finns det visserligen skyddsutrustning som alla har möjlighet att använda vid behov.

Olika ingångar

Smittskydd Västra Götaland är genom sina rekommendationer en tung instans när det gäller upplägget på skolorna, och det var i samråd med dem som närundervisning infördes för samtliga årskurser på kommunens högstadieskolor förra måndagen. Men smittskyddsläkarna har sin ingång i det hela som inte nödvändigtvis står i samklang med det fackliga arbetsmiljöperspektivet, menar Björn Olsson som dock tycker att man från arbetsgivarsidan agerade på ett bra sätt den här veckan i fråga om den uppkomna situationen på Rudenschöldskolan.

– Skolan var snabb med att införa distansundervisning för några grupper när det blev som det blev. Det tycker vi var bra, och då har man ju tittat på arbetsmiljön också naturligtvis. Lärarförbundet har här haft en viktig och god dialog med arbetsgivaren.

Det har varit en lång period med pandemin nu – finns det en trötthet hos lärarna?

– Ja, det kan vi nog säga att det gör. Vi har hållit på med alla möjliga lösningar för att göra det så bra som möjligt för våra elever, och det är klart att det tar på krafterna.

Sommarlovet är efterlängtat?

– Ja, det är det allt, och vi hoppas att det ska bli en annan situation till hösten naturligtvis så att vi kan återgå till det normala. Men det vet vi ju inte riktigt.

Artikeltaggar

CoronavirusetLärarförbundetLidköpingRudenschöldskolanSkola och utbildningSmittskydd Västra Götaland

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.