Hoppa till huvudinnehållet

Högstadiet går över till närundervisning: ”Varit stor ambivalens”

Publicerad:
Liljestensskolan i Götene.
Liljestensskolan i Götene. Foto: Jens Fritzson

På måndag återgår Liljestensskolans elever till ordinarie närundervisning.

– Det har självklart varit stor ambivalens när vi diskuterat detta, men förhoppningsvis är det rätt beslut, säger kommunens skolchef Leif Lagergren.

Högstadieklasserna har under flera månaders tid växlat mellan att vara på plats i skolan och studera hemifrån.

Från och med måndag är upplägget inte aktuellt längre då samtliga 400 elever undervisas på plats i skolan.

– Med fjärrundervisningen har vi försökt bidra till att minska smittspridningen i samhället. Uppdraget har varit att skydda våra äldre och sköra. Nu när vaccinationen kommit igång ordentligt och många är vaccinerade, så är det uppdraget inte lika angeläget längre, menar Leif Lagergren.

– Sedan kan det vara så att vi i Götene är en av de skolkommuner i Skaraborg som varit mest försiktiga. Flera andra kommuner har gått tillbaka till närundervisning betydligt tidigare än vi.

Lärarförbundet om coronaläget: ”Medlemmar är oroliga”

Inget lätt beslut

Han poängterar dock att beslutet föregåtts av många diskussioner och att det har varit blandade reaktioner från skolpersonalen. De är särskilt utsatta eftersom de träffar många elever varje dag i skolan.

– Man får väga detta med smittorisken för personalen och den arbetsbördan som de haft de senaste månaderna med att både planera närundervisning och fjärrundervisning. Lärarnas arbetssituation har varit kämpig under en längre tid. Vi hoppas att vi har fattat rätt beslut och att vi kan bedriva närundervisning fram till skolavslutningen.

Den mest kritiska punkten är skolmatsalen. För att undvika trängsel under lunchtimmarna kommer några klasser varje dag erbjudas en särskild meny, som serveras på en annan plats, antingen ute eller inne beroende på väder.

Artikeltaggar

GöteneGötene kommun (org)Leif LagergrenLiljestensskolanNyheterSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.