Hoppa till huvudinnehållet

Promenad längs Lidköpings historia

Publicerad:
Ann-Louise Friberg, NBV väst, ledde den coronaanpassade kulturpromenaden. Här vid fontänen bättre en fågel i handen, gjord av skulptören Valter Bengtsson.
Ann-Louise Friberg, NBV väst, ledde den coronaanpassade kulturpromenaden. Här vid fontänen bättre en fågel i handen, gjord av skulptören Valter Bengtsson. Foto: Sören Turesson

Nu erbjuds coronaanpassade promenader i Lidköping i NBV västs regi.

Utöver motion får deltagarna även en lokal historielektion.

– Jag tycker att man ska marknadsföra det som är viktigt och vackert här i Lidköping, säger Ann-Louise Friberg.

Tanken är att träffas under säkrare former under pandemin och upptäcka sådant i staden som varit cementerat sedan länge, men som kanske förbises av gemene man.

– Vi brukar börja från Rörstrands för att sedan gå längs Lidan och bort mot sjukhuset, säger Ann-Louise Friberg, NBV väst.

Man stannar till vid bland annat broar, statyetter, skulpturer samt fontäner och diskuterar deras ursprung, vem som ligger bakom verket och varför.

– Det är många som aldrig har gått och tittat på närmare håll.

Kulturpromenaden startade den här gången vid Särnmarkspumpen.
Kulturpromenaden startade den här gången vid Särnmarkspumpen. Foto: Sören Turesson

Anpassade grupper

Kulturpromenaderna har genomförts vid fem tillfällen, hittills.

– Och vi går sakta - alla ska kunna gå med, säger Ann-Louise Friberg.

Grupperna är dock små. Man följer folkhälsomyndighetens rekommendationer och man är inte fler än åtta personer - inklusive guide - per promenad.

Men intresset tycks öka för varje gång.

– Det har varit flera som har frågat när vi ska gå igen.

Än finns inget slutdatum för promenaderna.

– Mötet och samtalen är viktiga, men också visa vad mycket fint vi har i vår stad. Jag tycker att man ska marknadsföra det som är viktigt och vackert här i Lidköping, säger Ann-Louise Friberg.

Artikeltaggar

LidköpingMotion och hälsa

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.