Hoppa till huvudinnehållet

Elevoro över trängsel i matsalen: ”Folk står precis bredvid varandra”

Publicerad:
Elever på Rudenschöldskolan upplever att det är trångt i matsalen. ”Det är ingen som håller avstånd”, säger Mirijam Kanat. Observera att bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Elever på Rudenschöldskolan upplever att det är trångt i matsalen. ”Det är ingen som håller avstånd”, säger Mirijam Kanat. Observera att bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Thomas Kühnel

– Det är packat, folk sitter typ på varandra och står utan att hålla avstånd.

Sedan återgången till närundervisning har det blivit trångt i matsalen för eleverna på Rudenschöldskolan. Det upplever niondeklassarna Mirjam Kanat, Ellen Fahlgren och Märta Björnsson som har framfört sin oro till såväl kommunen som rektor och klassföreståndare.

– Men det är ingen som vill göra något åt saken.

En minskning ses när det gäller coronasmitta bland unga i regionen som helhet och rekommendationerna från Smittskydd Västra Götaland går i riktning mot mer lättnader. Ett steg åt det hållet togs i förra veckan i Lidköping då närundervisning åter blev gällande för eleverna på kommunens högstadieskolor.

Säkerligen välkommet hos många, men det finns också de som känner oro. Till exempel Mirjam Kanat och hennes kompisar Ellen Fahlgren och Märta Björnsson i nian på Rudenschöldskolan. De har märkt av en ökad trängsel i matsalen (som delas med De la Gardie) den senaste tiden då både antalet högstadie- och gymnasieelever på plats blivit fler.

– En dag var det kö ut till dörren. Det var jättemånga där samtidigt, säger Mirjam.

Den situationen var inte en engångsföreteelse.

– I dag (läs: onsdag) var det typ likadant. Det är packat. Folk sitter typ på varandra och står precis bredvid varandra.

Avstår lunchen

Mirjam och hennes kompisar har uppvaktat kommunen, rektor, klassföreståndare och annan personal i hopp om att få till en förbättring.

– Men det är ingen som vill göra något åt saken, vart vi än vänder oss, säger Mirjam som flera gånger valt att avstå skollunchen på grund av trängseln.

– Jag har folk i min närhet som är i riskgrupp, säger hon.

Spärra av platser

Så vad ska man göra då? Tjejerna har några idéer: till exempel att spärra av platser i matsalen för att glesa ut och att vara mer tydlig när det gäller avståndshållande i kön. En annan tanke är att låta det utekafé som ordnas på fredagar hålla öppet kring lunchtid varje dag.

– Då skulle man kunna köpa en macka i alla fall om man inte vill äta i matsalen, säger Mirjam som för övrigt tycker att beslutet att återgå till närundervisning för samtliga årskurser var förhastat.

Hon befarar att det kan leda till mer distansundervisning för niorna, som ju under perioden med partiell distansundervisning av slutbetygsskäl varit på plats i skolan hela tiden. Med fler elever i lokalerna ökar risken för coronafall vilket kan leda till att klasser, och då även nior, skickas hem, resonerar hon och pekar på det faktum att just så har skett.

– Det hade varit bättre om bara niorna hade närundervisning, tycker hon.

”Ingen trängsel”

NLT har inte lyckats nå Rudenschöldskolans rektor beträffande matsituationen, men när det gäller gymnasiet har utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Andreas Bill (C) inte samma uppfattning som tjejerna.

– Vi har inte bedömt att det har varit trängsel bland våra elever, säger han, men poängterar samtidigt att han inte kan uttala sig om hur det är för Rudenschöldskolans elever.

Björn Olsson, DLG-lärare och huvudskyddsombud för Lärarförbundet, förmedlar också en avvikande bild:

– Jag var själv inne och åt i dag och då var det ingen trängsel. Men det kanske såg helt annorlunda ut tidigare vid lunchtid än när jag var där. Det är viktigt att eleverna håller avstånd när det blir köer vilket inte alltid sker.

Artikeltaggar

CoronavirusetLidköpingRudenschöldskolanSkola och utbildningSkolmat

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.