Hoppa till huvudinnehållet

Skaras nej till nya gymnasieplatser i Götene: ”Löser inte Katedrals problem”

Publicerad:
Att stoppa Olinsgymnasiets planer i Götene kommer inte rädda Katedralskolan menar Kristian Wejshag.
Att stoppa Olinsgymnasiets planer i Götene kommer inte rädda Katedralskolan menar Kristian Wejshag.

Att försöka stoppa nya gymnasieplatser i Götene är inte rätt sätt att rädda den krisande Katedralskolan.

Det menar Olinsgymnasiets huvudman Kristian Wejshag.

– Det är klart att jag är part i målet. Men om politikerna tror att de kan tvinga kvar eleverna i Skara, då är de fel ute, säger han.

I ett remissyttrande till Skolinspektionen säger Skara kommun nej till Olinsgymnasiets ansökan om att få starta nya program och utöka några av de befintliga programmen i Götene. Beslutet fattades av en oenig barn- och utbildningsnämnd sedan SD:s ledamot Gunnar Söderholm använt sig av sin vågmästarroll och röstat med den rödgröna oppositionen.

– Vi ser alltid till vad som är bäst för Skara. Och eftersom Götene ingår i Skaras upptagningsområde vill vi inte utsätta Katedralskolan för ytterligare konkurrens, säger Gunnar Söderholm i måndagens NLT.

20 till Götene

Kristian Wejshag har svårt att förstå det resonemanget.

– Det är inte så elever fungerar, det går inte att tvinga kvar dem genom att stänga valmöjligheter. När eleverna väljer program är det så många fler faktorer som spelar in, det handlar inte bara vilket program de ska gå.

I den första sökomgången till höstens gymnasieintag har drygt hälften av Skaras niondeklassare sökt till en gymnasieskolan i någon av grannkommunerna. 20 av dessa har valt Götene, och Kristian Wejshag tror att det kommer till ytterligare en handfull i den nu pågående omvalsperioden.

– Jag har all repsekt våra folkvalda, inte minst fritidspolitikerna som gör ett fantastiskt jobb. Men man kan inte begära att de som sitter i nämnden ska ha några djupgående kunskaper om hur elever tänker. Och då kan det bli fel när man ska fatta den här typen av beslut.

Ohållbar modell

Barn- och utbildningsnämndens andre vice ordförande Therese Kristiansson (S) pekar i måndagens NLT på att Gymnasium Skaraborg har ett överskott på 1000 gymnasieplatser, ”detta samtidigt som barn- och utbildningsnämnden för diskussioner kring hur man ska ska skapa en hållbar framtid för Katedralskolan”.

– Att då ställa sig positiv till nya program som vi till viss del har själva, är en ekvation som inte går ihop, säger hon.

Inte heller det här är en argumentation som Kristian Wejshag köper.

– Gymnasieskolorna i Skaraborg har under decennier själva byggt upp en modell som är ohållbar i längden. Och det är inget som jag bara tycker, det är faktum som alla kommuner är medvetna om.

Inte rätta vägen

Det måste till större förändringar för att det ska bli sunt för eleverna, menar Kristian Wejshag.

– Jag är affärsman och jag ser om mitt hus lika mycket som politikerna ser om sitt. Men att stänga ner en valmöjlighet i Götene som inte har en kommunal gymnasieskola bara för att man har hamnat i en soppa med 1000 platser för mycket, man kan inte resonera så.

Du var själv lärare och programansvarig på Katedralskolan under många år. Hur ser du på skolans framtid?

- Det är klart att jag som skarabo är oroad över vad som händer med vår skola. Det vore katastrof om Katedral inte fungerar. Men att säga nej till Götene är inte rätt väg att gå, det kommer inte att rädda skolan.

Kristian Wejshag räknar med att Skolinspektionen kommer med ett beslut kring ansökningarna om nya program och nya inriktningar i slutet av september.

- Att både Skara och Lidköping har sagt nej innebär inte att det blir så. Nu får jag chansen att yttra mig och lägga fram mina siffror. Sedan fattar Skolinspektionen ett beslut på det sammantagna underlaget.

Artikeltaggar

Kristian WejshagOlinsgymnasietSkaraSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.