Wejshag om beslutet: ”Ideologin går före eleverna”

Publicerad:
”Vi har elever i Götene som otroligt glada över att slippa ta bussen till Lidköping. Men det sätter sig en politisk majoritet i Skara över”, säger Olinsgymnasiets huvudman Kristian Wehjshag Foto: Thomas Kühnel

Ideologin är viktigare än eleverna.

Det konstaterandet gör Olinsgymnasiets huvudman Kristian Wejshag efter Skara kommuns negativa remissyttrande om friskolans ansökan om utökning av verksamheten i Götene.

– Skaras inställning är självklart ledsam för Götene och eleverna i kommunen. När politikerna på det här sättet tar ett ideologiskt grundat beslut, sätter de ideologin i första rummet, eleverna i andra, om ens det, säger han.

Olinsgymnasiet har ansökt om både nya etableringar och utökningar av program. I Falköping handlar det om nyetablering av ekonomiprogrammet och samhällsprogrammet, och där har kommunen sagt nej i sitt yttrande.

– Inte oväntat eftersom de själva har programmen, säger Kristian.

Följer Lidköping

I Götene handlade det om både utökning av program och nya inriktningar. Här har Lidköpings kommun tidigare yttrat sig negativt, och nu följer Skara alltså efter.

Eftersom det finns en historik där Skolinspektionen tar hänsyn till både hemkommunens och grannkommunernas yttranden, kan det här få negativa konsekvenser för Olinsgymnasiets utveckling i Götene.

– Vi vet genom elevundersökningar att det finns ett behov och en efterfrågan på fler gymnasieplatser i Götene, vi har redan i dag elever som är otroligt glada över att slippa ta bussen till Lidköping. Men det sätter sig en politisk majoritet i Skara och Lidköping över, säger Kristian Wejshag.

Artikeltaggar

GöteneOlinsgymnasietSkaraSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare